Zonnepalen zijn voor een eco lover natuurlijk de ultieme gadget. De kroon op het dak laten we maar zeggen. Zo ook voor mij. Ik was me al een tijdje aan het inlezen over zonnepanelen. Om vervolgens manlief te overtuigen. Inmiddels is de zonnepanelen Marketing Man langs geweest. Een week later deed hij netjes zijn aftersales. En een beetje tegen mijn zin in, vertelde ik hem dat we ervan afzien.

Lees ook: “4 fabels over zonnepanelen; leveren ze wel écht genoeg op?

Waarom wil ik zonnepanelen?

 1. Zonnepanelen zijn veel milieuvriendelijker
 2. Zonnepanelen zijn aan de eindstreep goedkoper
 3. Zonnepanelen geven mij vrijheid en zelfvoorziening

Voor mij is het belangrijk dat de zonnepanelen datgene aan energie opwekken wat wij gemiddeld ook verbruiken. Quitte spelen dus. De winst op terugleveren aan de energiemaatschappij is momenteel verwaarloosbaar. Het investeringsbedrag moet natuurlijk ook te doen zijn. Zonnepanelen gaan zo’n 20-25 jaar mee. De terugverdientijd moet ook realistisch zijn, zodat nieuwe zonnepanelen na deze tijd ook te bekostigen zijn.

Manlief is een klusser en voor hem moeten de panelen op een gunstige manier op het dak. En het moet nog een beetje “mooi” zijn volgens hem.

Hoe blijkt onze situatie?

Wij hebben een Oost dak, een West dak en een stukje plat dak. (ideaal is een Zuid ligging). Wij schatten ons verbruik op 3200 kWh per jaar.

Wij kregen 2 offertes. Globaal gezien:

 • 16 panelen op allebei de kanten van het dak
 • leveren 2400 kWh per jaar op
 • kosten € 4260,- (zonder alle kortingen en btw-aftrek € 5160,-)
 • leveren €558,- op per jaar
 • terugverdientijd: 7,6 jaar
 • 21 panelen op allebei de kanten van het dak én het platte dak
 • leveren 3450 kWh per jaar op
 • kosten € 5670,- (zonder alle kortingen en btw-aftrek € 6866,-)
 • leveren €793,- op per jaar
 • terugverdientijd: 7,1 jaar

Klinkt mooi hè. Ik zag ze al liggen hoor, die glinsterende dingen op het dak!

Maar, toch niet?

Over dit soort dingen moet je even een nachtje slapen hè. De korting die je krijgt als je DIRECT een besluit neemt, wimpelen we sowieso al direct af. Wij redeneren.

Met 16 panelen spelen we hoe dan ook niet quitte. We willen eigenlijk proberen om ons energieverbruik eerst zelf nog meer omlaag te brengen. Met 21 panelen hebben we dan dus sowieso een overschot en aangezien terugleveren niet rendabel is? Een tussenoplossing qua aantal panelen bleek lastig. Manlief vond het eerlijk gezegd ook gewoon lelijk om alle daken bedekt te hebben. Dat maakt mij persoonlijk dan weer niets uit.

Wat nu?

Nu wil ik het nog steeds. Want ik wil zelfvoorziening! Maar we gaan eerst wat meer sparen. Volgend jaar gaan we heroverwegen. Dan is het dak misschien zoals zou moeten (iets met een verrotte dakkapel). Wellicht zijn er dan nog scherpere prijzen of betere technieken. Tegen die tijd hebben we meer inzicht in ons werkelijke (geminimaliseerde) energie verbruik.

Lees ook: “Is een slimme meter bij zonnepanelen slim?

Dan klopt het wat meer, weet je.  Dan kunnen we de keuze met 100% overtuiging maken, in plaats van met net te veel twijfels. Wel jammer, ik wil dit zo graag! Nog even wachten dus.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Reacties

 1. Wat toevallig dat je hier over schrijft. Hoewel het fenomeen zonnepaneel niet aan mij voorbij is gegaan, schoof ik het ook steeds op de lange baan. Vooral omdat we het geld niet zomaar voor hebben, maar ook om wat jij zegt, dat ik eerst ons energieverbruik terug wil dringen. Maar de laatste weken begin ik toch anders te denken. Ik vroeg eens wat rond en hoor dat mensen tussen de 50 en 70 euro minder aan energiekosten betalen. Veel meer dan ik aanvankelijk dacht. Dat scheelt nogal in de maandlasten, die ik graag wil terugdringen. En het lijkt er dus op dat dit een investering is die direct geld oplevert.
  Jouw offertes vallen me ook heel erg mee! Dan komt mijn nieuwe spaardoel ook nog eens sneller in zicht 🙂

  Bedankt dat je dit op een rijtje hebt gezet.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge