Van de week kwam ik dit filmpje tegen, samen met 20,486,320 andere mensen overigens, en hij kwam binnen. ’t Filmpje is de 5 minuten kijken meer dan waard. Het gaat over het liever kijken op een schermpje dan naar al het moois in real life. Ik ben vast spuit 11 met dit bericht, maar het gaat om de boodschap.

Met je neus uit het scherm!

Ik word er zo gek van. Overal zie ik die neuzen op dat scherm. En ik wil niet veroordelen hoor, want ik doe het zelf net zo hard. Maar als je eens wél opkijkt, zie je de gekte. Bij de auto-dealer laatst moest ik even wachten; 5 mensen aan tafel met de neus op het scherm en twee deden dit staand. Er werd nog net gehallod en gefijnedagverderd. Op het perron zie je meer mobielen dan mensen. In de file zie ik mensen naar hun uhm knieën kijken. Tijdens het uitlaten van de hond lees ik mijn berichtjes en verkeer ik in een koude digitale wereld in plaats van op een sfeervol begroeid pad.

Lees ook: “Telefoonverslaving? Met je snoet uit dat scherm! “Mobiminderen”

Mijn generatie.

Ik als dertien jarig meisje kreeg voor het eerst een mobiel en verkende de wereld, die steeds groter werd. Bereikbaarder. Dichterbij en de mogelijkheden eindeloos. Snake-end op mijn Nokia 3310. Maar hoe groot die wereld ook leek, met mijn huidige Samsung Galaxy 4 is mijn wereld eigenlijk maar klein, zo tussen mijn neus en dat scherm.

Meegaan met je tijd maar er zijn grenzen

Natuurlijk, het is de technologie en daar moet je wel in mee gaan. Dat is ook goed, maar er zijn grenzen. Daarom is dit filmpje een goede wake-up call. Wees er gewoon van bewust, dan is het een hartstikke handig apparaat en zeker een toegevoegde waarde. Maar beloof je me dan, de eerst volgende keer in de trein of wachtend op je auto bij de auto dealer, dat je ‘m een keertje weglegt en weer eens een gewoon ouderwets praatje maakt met die onbekende persoon in levende lijve naast je?

Wie weet brengt het je iets heel bijzonders..

smartphone_addiction

 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Reacties

 1. Wat een super goed filmpje! Ik kende hem nog niet. En een eye opener (of omhoogkijker), ik betrap mezelf er op dat ik ook te vaak dat apparaat erbij pak. Dwingen het minder te doen, moet best kunnen!
  …Sonja schreef als laatst…New in: Patricia Pepe jacketMy Profile

 2. Inderdaad een goede ‘wake-up’-call
  en inmiddels nu al weer 38.147.566 keer bekeken, wie weet . . . .

 3. Ik ben in een tijd opgegroeid zonder computer en mobieltje.
  Ook hier in Hongarije zie je mobieltjes, maar niet zoveel als in Nederland.
  Ik heb die behoefte niet om constant op mijn mobieltje te kijken.
  Laat mij maar leven in the real world!

 4. Dé klacht van de laatste tien jaren (of langer?) Eén keer was ik op een feestje van dertigers en had er meteen genoeg van, laat ik zelf mijn tabletje thuis, lopen rondom me hordes lui die elkaar bellen, whatsappen, wf-en en weetikveels. Gezellig!
  Mocht ik nog van geluk spreken dat ik niet de enige oudere was.
  …gssie schreef als laatst…Guinness World Records 2013My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge