Wasbare hebben voor mij zoveel voordelen, dat ik ze graag gebruik. Die snoezige dikke babykont, gestoken in een luier met fantastische printjes. Met de wasbare zwemluier krijg ik altijd veel complimenten. Het milieuvriendelijke en het besparen van bergen afval geeft me een goed gevoel. En dat terwijl ik geld bespaar. Tjakka. Verder zit het wassen van de luiers in mijn wekelijkse routine en de viezigheid? Dat kan ik wel aan. Alhoewel.. Er zijn ook een paar dingen die ik zeker NIET handig aan wasbare luiers vind. (update 2019)

Vele stinkluiers, vieze handen en overal poepstrepen 

Irritatie nummer 1: veel poepluiers achter elkaar. Net zoals bij een gewone luier hoop je maar dat kindjelief een beetje stilligt, anders zitten de poepstrepen overal. Wéér die hoes van je verschoonkussen in de was. Tussendoor m’n handen even wassen lukt niet, de afstand naar de badkamer is een beetje onverantwoord met een rollende dreumes. En laat ik nou net die laatste 5 wasbare billendoekjes nodig hebben om die vreselijke stinkluier te beaten.

Oplossing tegen stink luiers en poepstrepen?

Niksnoppesnada. Alhoewel je gewoon schijt kunt hebben en je handen pas na het verschonen kunt wassen. Tegen het rollen en draaien, zodat de poep zoveel mogelijk ín de luier blijft in plaats van op het plafond, kun je gebruik maken van afleidingsmanoeuvres. En dat doe ik volop hoor. De meest vreemde geluiden verlaten mijn mond. Waarom doen we soms zo raar tegen baby’s?

Ook lezen: “Wat moet je doen als je wasbare luiers stinken naar verrotte vis? (wasadvies: strippen!)”

Een onlogische indeling werkt ook niet mee

Aan de ene kant heb ik alle verschoningsbenodigdheden echt wel bij de hand. Een stapeltje luiers links, de wasbare billendoekjes boven, een luieremmer beneden en rechts daarvan de prullenbak. In het kader van plastic minderen, gebruik ik liever geen prullenbakzakjes daarin. De meeste troepjes zijn toch droog. Not. Want hoe handig het ook is dat je de inleggers van de wasbare luiers óók kunt wassen, als ze vol zitten met borstvoedingspoep gooi ik ze echt weg! En dan is het leuk, dat je ze door wc kunt spoelen, maar dan gaat risico rollende dreumes weer van kracht, en zit ik dus met een vieze prullenbak. Die overigens met windkracht 10 stinkt, omdat de deksel niet luchtdicht is..

Praktische oplossing voor je indeling?

Hmm, een verschoonplekje in de badkamer creëren? Alle viezigheidjes op een klein stapeltje leggen op de commode en hopen dat rollende dreumes het niet tegen de muur schopt, zodat je het alsnog door de plee kunt spoelen? Een luchtdichte prullenbak of extra luieremmer aanschaffen?

Nachtelijk gedoe met wasbare luiers in de nacht

De fijnste wasbare luier voor in de nacht vind ik een tweedelige luier. Deze houdt de nattigheid de hele nacht binnen. En in een ideale wereld zou dat lukken, zij het niet dat ons vurig type ’s nachts blijft krijsen tot ze een schone luier krijgt. Vervolgens sta ik met m’n half dronken slaaphoofd, die luier te verschonen en dat vind ik zo’n rotklus ’s nachts.

Oplossing voor de nachtelijke luiers?

Misschien toch de strenge ouder uithangen – of positief omgedacht: goed grenzen stellen – en laten huilen ’s nachts? Of kan ik dat nog niet aan en ga ik gewoon voor een simpele pocket luier met klittenband?

Maar als ze dan ’s nachts gepoept heeft.. Neeeeuujj… Andere (wasbare) moeders nog nuttige tips voor deze poepissues? Klaag lekker mee :p

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

19 Reacties

 1. Bij ons gaan de papieren inleggers nog mee in de was. Dus geen extra vuilnis (nu het enkel nog bv-kaka is). Over de drukknoopjes nachts heb ik eigenlijk nog geen moeite mee gehad. 🙂 leuke blog trouwens

  • Lori Reply

   Bedankt! Leuk om te horen 🙂
   Papieren inleggers was ik ook nog meerdere keren mee. Is inderdaad heel goed te doen. Ps. wat heerlijk om nog borstvoeding te geven.

 2. Francesca Vonk Reply

  Tips! Komt ie:

  Optie 1: Hang een luierzak (wetbag zie link hieronder) op, vouw de poepluier dicht, stop ‘em (met poep en al) in de zak, zak dicht en deal ermee zodra je de kans krijgt. Bij ons hangt de wetbag op de overloop en beneden hebben we er ook eentje. Als ik VIco heb verschoont stop ik de luier erin en als Vico een slaapje doet mik ik de poo in de loo en de luier weer terug de luierzak in, klaar voor de was.

  Optie 2: (Indien het veilig is en kan met je kleintje) Vouw de poepluier dicht en leg ‘em even opzij. Verschoon je meiske en als je klaar bent leg/zet je haar even bij je neer als je de luier leegt. Daarna luier in de luierzak/waszak (hangt/staat bijv. naast de wc), handen wassen, meiske oppakken en klaar. 🙂

  Voorbeeld wetbag: http://www.bumaround.nl/webshop/accessoires/luierzakken-wetbags/detail/724/milovia-wetbag-happy-animals.html
  Ik heb 3 stuks: 1 voor de gastouder/beneden, 1 voor op de overloop en 1 in de was. Later kan je ze gebruiken om bijvoorbeeld zwemspullen in te stoppen omdat ze waterdicht zijn. Handy!

  Ik heb nog noooooit tijdens het verschonen gedeald met de inleggertjes. Niet eens aan gedacht 🙂 Dat regel ik als ik de kans krijg. Hopelijk heb je wat aan de tips. Gooi lekker in de plee wanneer je de kans krijgt en in de tussentijd gewoon in de luierzak dus. Succes!
  …Francesca Vonk schreef als laatst…Wauw! Genomineerd voor het Liebster Blog Award!My Profile

  • Lori Reply

   Jeej! Zat al te hopen op een reactie van jou ha-ha. Dus jij gebruikt(e) die inleggers geeneens?

   • Francesca Vonk Reply

    Hai hai 🙂
    Zat je te hopen op een reactie van mij!? *vereerd 🙂 *
    Wij gebruiken de afbreekbare inleggers wel. Een tijdje niet gedaan, omdat ik geen goeie had. Die veroorzaakten juist lekkage. Maar nu heb ik ze van Totsbots zelf. Perfect spul en de grootste ellende zit er 9 van de 10 keer in gevangen! Ideaal.

    Bij optie 1 die ik gaf: Stop ik dus de luier in de waszak op de overloop en als Vico een slaapje doet of papa is thuis en ik kan even naar boven, dan gooi ik de luier leeg.

    Bij optie 2: Zet ik Vico even naast me neer in de badkamer na het verschonen en gooi ik de luier leeg.

    In alle gevallen verschoon ik Vico eerst helemaal en pas daarna, als ik de kans krijg, deal ik met de vieze luier en gooi ik de wegwerpinlegger in de wc. Gaat prima. In dramatische poep-explosie-gevallen gebruik ik nog een wc-papiertje voor het ergste en daarna spoel ik de luier even onder de kraan. Daarna de (waterdichte) waszak in, klaar voor de was.

    Sneppie? Als je vragen hebt, let me know ! 🙂
    …Francesca Vonk schreef als laatst…Slowjuicen, super gezond, lekker en super leuk!My Profile

     • Francesca Vonk Reply

      Succes! Ik heb nog een vraagje, waar koop jij die wegwerpvellen? Ik heb ze nu uit de UK en Ierland. Die werken voor ons het beste.. maar misschien weet jij een goed adresje?
      …Francesca Vonk schreef als laatst…18+6 wkn zwanger, maar dan in 2012My Profile

      • Lori Reply

       Popli inleggers, die bevallen mij goed. Zo’n 5-6 euro per 100st. Ze blijven helemaal goed in de wasmachine dus je kunt ze vaak hergebruiken. Via Ebay ook eens een Chinese rol inleggers gehaald, dat moet je maar niet doen 🙂

       • Francesca Vonk Reply

        Huh? wegwerpvellen in de wasmachine? Ik mik ze gewoon in het toilet. Ik zal eens kijken naar die Popli vellen.

        Thanks!
        …Francesca Vonk schreef als laatst…Update: 19 weken zwanger!My Profile

 3. Haha.. Geniaal! Ik weet echt totaal niet hoe die wasbare luiers werken. Wij hebben nu dus al flink Pampers gesponsord. Mocht dat niks zijn lijkt dit me best een goede oplossing. Ben je er verder wel tevreden over?
  …Healthy Mommy schreef als laatst…Doorslaaptips voor je kindjeMy Profile

  • Lori Reply

   Ja, heel erg!! Ben ook pas met 6 maanden begonnen maar anders was ik zeker wel eerder gestart. Ik ga er binnenkort een blog over schrijven (denk op eco-zondag, haha)

Schrijf een reactie

CommentLuv badge