Mijn eerste kindje heb ik twee jaar borstvoeding geven. Een fijne besparing op flesvoeding, maar níet op zoogcompressen 😉 De volgende keer ga ik daarom voor wasbare zoogcompressen! En die tijd is nu aangebroken. Met wasbare zoogcompressen bespaar je zowel geld als afval en ga je voor natuurlijke materialen om je lijf. Maar omdat je maar 1 setje nodig hebt, wil ik immers wel de beste uitkiezen. Vandaag vertel ik je daarom uitgebreid over alle mogelijkheden en verschillen in wasbare zoogcompressen. We bespreken vervolgens de materialen en absorptiegraad. Wat past bij jouw borsten en melkproductie? Tot slot vind je onderaan een uitgebreide vergelijkingstabel van de meest populaire wasbare zoogcompressen met prijzen. (laatste update: april 2019)

Wat zijn wasbare zoogcompressen?

Wasbare zoogcompressen zijn zachte pads voor in je bh. Ze zijn gemaakt voor moeders die borstvoeding geven en voor moeders die last hebben van lekkende tepels. Ze absorberen het vocht, zorgen voor een schoon gevoel en beschermen je kleding en je gevoelige tepels. Zoals de term wasbaar al verraadt, je kunt ze hergebruiken.

De opbouw van wasbare zoogcompressen

De pads bestaan meestal uit meerdere lagen. Je spreekt dan van een buitenlaag (bh-kant), binnenlaag (tussenin) en buitenlaag (borstkant).

De kant tegen je borst aan bestaat meestal uit een laagje materiaal dat het vocht doorlaat. En dat daarna weer snel opdroogt, zodat je tepels droog blijven (bijv. fleece of zijde). De middelste laagjes laten het vocht door en houden dit vast (zoals bio katoen, bamboe). Het buitenste laagje aan je bh-kant vangt het vocht op, zodat je geen lekkage krijg (meestal PUL).

Het verschonen van wasbare zoogcompressen

De wasbare zoogcompressen moet je verschonen wanneer ze vochtig aanvoelen. Dan is de pad vol. Vochtigheid kan zorgen voor broeierigheid, en dat levert irritatie op. Dit wilt je voorkomen. Je tepels zijn vatbaarder voor infecties tijdens borstvoeding. Wanneer het continu nat en warm is bij je tepels, groeien er teveel bacteriën.

Hoe moet je ze wassen?

De wasbare pads moet je minimaal 3x van te voren wassen, zodat ze goed absorberen. Gebruik geen vloeibare wasverzachter, omdat dit ervoor kan zorgen dat de absorptie afneemt. Bekijk daarnaast ook even de wasvoorschriften per merk. Dit kan per materiaal heel erg verschillen. Katoen, bamboe en PUL worden het meest gebruikt. Wees voorzichtig met wol en zijde. Zie ook hieronder het stukje bij de materiaal uitleg. Je kunt ook kiezen om ze tussendoor met de hand te wassen.

Kunnen wasbare zoogcompressen in de droger

Doe de wasbare zoogcompressen niet in de droger. Ze gaan veel sneller kapot en dat is zonde. Wol krimpt helemaal en het zachte zijde laagje gaat pluizen. Het vocht-tegenhoudende PUL laagje gaat ook sneller stuk. Katoen en bamboe zou op zich in de droger kunnen, maar ik raad het niet aan. Maar als het per ongeluk een keertje gebeurt, no problem.

Het duurt ongeveer 1 dagje voordat de meeste wasbare zoogcompressen goed droog zijn. Doe ze niet in je bh als ze nog nattig zijn.

Meestal kom je wel uit met 8 stuks

Je hebt dus minimaal 8 wasbare zoogcompressen nodig, zodat je er een dag mee vooruit kunt. En afhankelijk van de “lekkage” en hoe ook vaak je ze wast of uitspoelt. Je kunt kiezen voor minder stuks als je minimaal lekt of als je het combineert met wegwerp zoogcompressen.

Wegwerp VS wasbare zoogcompressen

Wegwerp zoogcompressen; bestandsdelen en eco variant

In wegwerp zoogcompressen zitten stoffen zoals Super Absorberende Polyacrylaten (SAP). Deze stoffen absorberen dus vloeistof en zetten dit dan om in een gelachtige substantie. Dit proces kan mogelijk irritatie opleveren en is dan slecht voor de huid. In ecologisch wegwerp zoogcompressen maken ze hiervoor in de plaats bijvoorbeeld gebruik van biologisch afbreekbare stoffen.

Wasbare zoogcompressen; milieuvriendelijk alternatief

Wasbare zoogcompressen zijn allereerst een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor wegwerp. De “investering” haal je er al best snel uit. Daarnaast “ademen” de pads beter, waardoor je een broeierig gevoel en irritatie voorkomt. En dat is bijvoorbeeld wel zo fijn met het oog op het voorkomen van een borstontsteking (ik weet er alles van).

wasbare zoogcompressen

Hoe vind je de beste wasbare zoogcompressen voor jou?

Wat de beste wasbare zoogcompressen zijn voor jou, is afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren. Er is – naast prijs – veel verschil tussen de diverse merken wasbare zoogcompressen. Om te bepalen wat fijn is voor jou, kijk je eerst naar het materiaal. Sommige zoogcompressen bestaan 100% uit hetzelfde materiaal, maar de meeste bevatten meerdere laagjes bestaande uit verschillende materialen. De type materialen staan hieronder toegelicht. Vervolgens kijk je naar de maat van de pads (diameter: 10 tot 15 cm) en de vorm de je aanspreekt (rond of druppelvormig). Tot slot kun je kiezen voor bepaalde kleuren en printjes.

De verschillen tussen de wasbare zoogcompressen zijn dus:

 • Materiaal van de laagjes
 • Diameter van de pads
 • Vorm; rond of druppelvorm
 • Kleuren en printjes

Stel jezelf de volgende vragen

Hoeveel melk lek je?

Als je veel melk lekt, kies dan voor een compres dat bestaat uit meerdere laagjes en ook een PUL laagje bevat tegen het doorlekken. Bamboe absorbeert weer net iets beter dan katoen.

Hoe groot zijn je borsten/  tepels?

De maat van je borsten speelt ook mee. Hoe groter je borsten, hoe grotere de diameter kan (zonder dat dit zichtbaar is buiten je bh dus). Hoe groter de diameter, hoe meer melk het ook weer kan opvangen.

Welke vorm vind je prettig? Welke kleurtjes/printjes vind je leuk?

Smaken verschillen en dit is ook een kwestie van uitproberen.

Welke prijs wil je ervoor uitgeven?

Ga je voor fairtrade/biologisch of ben je ook tevreden met een look-a-like (mits die ook goed werkt)? In dat geval kun je ook goedkoper terecht op Ebay voor wasbare zoogcompressen. Ik kan geen uitspraken doen over het duurzame aspect als in werkomstandigheden, maar je bespaart zeker wel geld en afval. En als je heel handig bent, kun je ze tot slot ook zelf maken met de materialen van jouw voorkeur.

Hoe vaak draai je een was?

Gebruik je ook wasbare luiers en wasbaar maandverband? Dan gaan ze gewoon prima mee in deze tussendoorwasjes. Je kunt ook gewoon tussendoor een kleine handwas doen. De Lekschalen en Lilypadz zijn gemaakt van siliconen en was je sowieso met de hand. Tot slot kun je ook wasbare zoogcompressen combineren met (ecologische) wegwerp zoogcompressen.

Materiaal uitleg van wasbare zoogcompressen

Bamboe wordt milieuvriendelijker geteeld dan katoen en schijnt weer meer te absorberen. Bamboe is tot 60 graden te wassen.

Bio flanel wassen op 40 graden.

Bio katoen is vaak wat dunner en dus minder opvallend dan wegwerp zoogcompressen. Dit materiaal kan tot 90 graden gewassen worden.

Microvezel wassen op 40 graden.

(polyester)fleece heeft een snelle absorptie en is luchtdoorlatend. Deze stof geeft vocht door, maar niet terug zodat je huid droog blijft. Deze laag gaat dus altijd aan de borstkant. Deze stof kan gewassen worden tot 90 graden.

(de materialen vind je ook terug in de vergelijkingstabel)

PUL staat voor polyurethaan laminaat. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook micro-ademend. Kleine waterdamp molecules kunnen daardoor wel ontsnappen, maar de grote watermolecules kunnen er niet door. Dit laagje gaat dus altijd aan de bh-kant. PUL is bestand tegen hoge temperaturen en zou je tot 90 graden kunnen wassen.

Siliconen plakt vanzelf op de huid en is daarom ook te gebruiken zonder bh en in het zwembad. De plakzijde hernieuwt zich daarmee tijdens het reinigen. Dit materiaal gaat bovendien maanden mee. Deze borstpads druk je tegen je tepels aan waardoor de melk wordt tegengehouden. Deze variant is verder niet geschikt voor ingetrokken tepels. (bijvoorbeeld Lilypadz en Lekschalen).

Wol is lekker warm in de winter en koel in de zomer. Daarnaast is wol antibacterieel en zelfreinigend zodat je de pads niet elke keer hoeft te wassen maar ook kunt uithangen na gebruik (ventileren en drogen). Het liefst wassen op een handwas of in de machine op maximaal 30 graden met een fijn wasmiddel of wolwasmiddel. Wring wollen zoogcompressen nooit uit en doe ze niet in de droger.

Zijde is een luxe en zacht materiaal dat fijn is bij een gevoelige huid of bij kapotte tepels. Zijde is vochtopnemend en antibacterieel voor een snelle genezing. In de zomer is zijde de meest koele optie. Was dit materiaal met een handwas en of maximaal 30 graden met fijnwasmiddel of wolwasmiddel. Niet in de droger.

Vergelijkingstabel wasbare zoogcompressen

In de tabel noem ik het merk en de prijs van de wasbare zoogcompressen. Daarnaast vind je een beschrijving van de materialen, vorm en kleur. Bij de prijs noem ik eerst het aantal dat je moet afnemen en heb ik ook een berekening gemaakt van wat ze dan per stuk kosten. De zoogcompressen in de tabel zijn gesorteerd op prijs per stuk (van laag naar hoog).

Net geen wasbare zoogcompressen, maar toch de moeite om te noemen

In de vergelijkingstabel heb ik twee eco varianten van wegwerp zoogcompressen opgenomen, zodat je daar ook een idee van hebt. Daarnaast zijn de Lekschalen en Lilypadz een aparte variant. Deze kun je namelijk wel hergebruiken, maar je spoelt ze schoon in plaats van in de wasmachine. Waardoor je dus maar 2 stuks nodig hebt. Tussen de wasbare zoogcompressen, zie ik ook “Chinese varianten”. Deze kun je dus via een Nederlandse webshop kopen, maar ook gewoon goedkoper op Ebay 😉

Vergelijk hier je wasbare zoogcompressen

Merk/ soort/ prijs Materiaal

ECO WEGWERP (3x)

Naty 

Rond, wit
30st € 3,90 (0,13 p.st.)zoogcompressen

GGO-vrije mais en 100% chloorvrij gebleekt
Natracare
Rond, wit
26st € 3,68 (0,14 p.st.)zoogcompressen
Afbreekbaar bio katoen en natuurlijk cellulose. Zonder chlorine, parfum, plastic en SAP
Helmi
100st € 16,95 (0,17 p.st.)
Biologisch afbreekbaar, 100% chloorvrij

WASBAAR

Petit Lulu
Wit en kleur, 12 cm doorsnee
10st € 14,75 (1,48 p.st.)wasbare zoogcompressen

Polyester-fleece, bamboe, katoen (3laags)
Philips Avent (of bij Prenatal)
Rond, wit
6st € 8,92 (1,49 p.st.)wasbare zoogcompressen
Gekamd katoen
HappyBear
10 st € 16,95 (1,69 p.st.)

PUL, 2-lagen microvezel, bamboe stof

Alva Baby (of goedkoper direct via Ebay of Ali)
Rond, wit, 12cm doorsnee
8st € 14,95 (1,89 p.st.)
100% PUL (1 laag), 100% microvezel (2laags), bamboe80%-polyester20% (1laag)
Little Lamb
Wit, 11/13 cm doorsnee
10st € 18,94 (1,89 p.st.)wasbare zoogcompressen
PUL, dubbele laag 100% bamboe fleece
Popolini
Rond, Wit
6st € 11,95 (1,99 p.st.)wasbare zoogcompressen
100% Bio katoen (binnen en buitenzijde)
Myllymuksut – 10x
Printjes, 11 cm doorsnee
10st € 23,99 (2,39 p.st.)wasbare zoogcompressen
PUL, bamboe badstof
Imse VimseZoogcompressen
Rond, wit, zwart, roze
6st € 14,95 (2,49 p.st.)wasbare zoogcompressen
PUL, 100% bio katoen, fleece
Lotties
Wit, 15 cm doorsnee
2st € 5,19 (2,60 p.st.)wasbare zoogcompressen
Bio flanel
Bababoe
Rond, wit, 12 cm doorsnee
8st € 20,95 (2,62 p.st.)wasbare zoogcompressen
PUL (1 laag), microvezel (2laags), bamboe (1laag)
Carriwell
Wit
6st € 15,99 (2,67 p.st.)wasbare zoogcompressen
100% flanel, polyester fleece, 100% zijde
Myllymuksut
Rond, printjes
6st v.a € 16,95 (2,83 p.st.)wasbare zoogcompressen
PUL (1 laags), bamboe-hennep-fleece (2 laags), bamboe-badstof (1 laags)

en de water duurdere

Medela
Wit
4st € 12,08 (3,02 p.st.)wasbare zoogcompressen
Mammae
Rond, wit, zwart, printjes
4st € 12,95 (3,24 p.st.)wasbare zoogcompressen
PUL (1 laag), katoen (2 laags), fijne lycra (1 laag)
Bourettezijde
Wit, 14 cm doorsnee
2st € 7,95 (3,98 p.st.)
Zijde
Myllymuksut – Merinowol
Druppelvormig, diverse kleuren, 12 cm doorsnee
2st € 8,50 (4,25 p.st.)wasbare zoogcompressen
100% öko-tex merino wol (3 lagen)
BoobBirds
Druppelvormig, wit, S/M/L
4st € 17,95 (4,49 p.st.)wasbare zoogcompressen
Bamboe en fleece
Lekschalen
16,95 (8,48 p.st.)
Siliconen
Imse VimseStay Warm
wit, 10/14 cm doorsnee
2st € 10,50 (v.a.) (5,25 p.st.)wasbare zoogcompressen
Wol, bio (2 lagen), zijde (1 laag)
Lily Padz
Rond, doorzichtig
2st € 24,95 (12,48 p. st.)zoogcompressen
100% siliconen

SET

Curve
€59,994st incl. voedingsbh

75% organisch katoen en 25% hennep /53% Polyster, 27% Pet, 15% Polyacrylate, 5% Elasthine

Conclusie + mijn persoonlijke keuze

Kortom wat een informatie hè? Maar ik vond het een leuk onderzoek om te doen. Mijn persoonlijke keuze is daarom uitgekomen een setje van 6 stuks van Carriwell met het materiaal zijde. Omdat ik dus in het begin last had van gevoelige en kapotte tepels. Ik heb daarnaast een setje van 10 stuks van Little lamb gekocht vanwege het goed absorberen (bamboe fleece) en het PUL laagje tegen lekken.

Ben jij al bekend met wasbare zoogcompressen? Waar gaat jouw voorkeur dan naar uit? Deel ook jouw ervaring of praat met ons mee in de reacties hieronder. Toevoegingen zijn ook welkom 🙂

bronnen: afbeeldingen Pixabay en voorbeelden zoogcompressen van de bijgevoegde links. Uitgelichte afbeelding: eigen.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

15 Reacties

 1. Ik heb helemaal weg van deze lekschalen. Heb helaas geen zoogcompressen kunnen vinden die het uithielden. Deze lekschalen kan je gewoon legen wat als een pluspunt is en ik had hierbij dus geen natte plekken van het doorlekken. Zitten prima dus draag ze de hele dag ipv alleen tijdens de voeding.

 2. Je krijgt 4 zoogcompressen voor 12,95 bij mammae, geen 15 .
  Wel heel fijn dit overzicht.

  • Lori Reply

   Hey Monique, bedankt voor je oplettendheid! Ik heb even navraag gedaan en dat klopt inderdaad. Ik heb het aangepast 🙂

 3. Van Avent. Werkt prima, niet duur en je kan ze “gewoon” bij de prenatal kopen. Als het niets was geweest had ik iets online besteld en was ik voor iets vrolijkers gegaan

  • Lori Reply

   Hi Marijke, thanks voor je toevoeging. Goed om te horen dat die Avent je goed zijn bevallen.

  • Lori Reply

   Ja, die heb ik zelf ook. Heel fijn met bamboe. Ik heb ook die van carriwell met een kant van zijde. Deze plakt niet aan je tepels als je bijv. een kloofje hebt. Ook erg fijn!

 4. Wat een werk heb je hier in zitten zeg! Ik had het geluk dat ik over jaaaaren borstvoeding (hij drinkt met ruim 3jr nog steeds :)) nog niet eens 1 pak zoogkompressen heb verbruikt.

  • Lori Reply

   Wat gezellig dat hij nog bij je drinkt. Oja, zo weinig wat chill! Nou, ik lekte als een gek, zo irritant, haha. Vandaar de uitgebreide research 😉

  • Lori Reply

   Ja hè. Ik verbaasde mij ook al. Mijn onderzoek liep een beetje uit de hand, want ik was in de eerste instantie gewoon “effe” op zoek naar goede wasbare zoogcompressen 😉

   • Hoi. Ik heb last van vasospasme en mij zijn zoogcompressen van wol aangeraden. Ik zie de imse vimse stay warm in je lijst staan maar op hun site staat dat deze wel lekkende melk tegengaat, maar het niet absorbeert. Weet jij wat dit dan betekent voor je beha en shirt. Worden die dan evengoed snel nat?

    • jeetje wat vervelend.. Ik denk dat wol en zijde het meest zacht zijn voor je tepels, vandaar. Misschien absorbeert het minder dan katoen of bamboe maar met pijn en kloven wil je toch iets zachts en zul je dan voor dit materiaal kiezen en dan misschien vaker je compressen vervangen. Het is een beetje onhandig, maar ik denk dat je het het beste gewoon moet uitproberen. Of je kiest beide, dat je met pijnlijke tepels voor wol/zijde kiest en met veel lekken bamboe of katoen. Misschien kun je zelfs 1 bamboe doen en dan 1 wol/zijde op je borst zelf. Dat kan ook nog, bedenk ik net, gewoon dubbel. Heel veel sterkte Britta!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge