Wasbare luiers en de wasbare billendoekjes bevallen ons echt prima. In 1 jaar tijd, hebben we 1-2 pakken wegwerp luiers gehaald en 3 pakjes wegwerp billendoekjes. Dit is voor bij de oma’s, als zij oppassen. Moet je nagaan wat een berg afval dat allemaal heeft gescheeld. Yeaaay, it makes me happy! Vandaag laat ik je zien: hoe gebruik je een wasbare luier?

Stap voor stap: hoe gebruik je een wasbare luier?

Wij gebruiken eigenlijk allerlei merken en type wasbare luiers door elkaar heen. Op de foto’s hieronder, zie je de wasbare pocket luier als voorbeeld. Ik heb de bamboe/fleece boosters (deze nemen het vocht op) al in de luiers gedaan, dus die zie je niet.

Stap 1. luiers vouwen, afbreekbare inleggers & omdoen

Op de eerste foto zie je een gevouwen luier met klittenband. Er zitten ook drukknoopjes op, om de luier te kunnen verkleinen als dat nodig is. Op de tweede foto zie je biologisch afbreekbare inleggers. Dit zijn dunne doekjes die je in de luier legt. Dit zit tegen de kont aan zeg maar. Na een plasluier kun je ze rustig meewassen en hergebruiken. Bij een poepluier mag het doekje de wc in.

Op foto drie zie je een opengevouwen luier met deze inlegger erin. En op de laatste foto zie je hoe de luier omzit.

luiertje1

Verschoontijd is stap 2

Op de linkerfoto zie je mijn wasbare billendoekjes. Een stapeltje badstoffen doekjes in een bakje met water. Hiermee maak je de billen schoon. Op de middelste foto zie je de natte luier + boosters die er al in zaten + inlegger. Het vieze wasbare billendoekje doe ik erin. En ik gooi de prop in de luieremmer, voor de was.

Op de rechterfoto zie je de inhoud van mijn luieremmer. De luiers was ik om de 2-3 dagen. Ik heb dan per keer een wasje van ongeveer 16 luiers en 32 boosters (per luier doe ik namelijk twee boosters erin).

Lees ook: “Zo was je wasbare luiers”

luiertje2

Stap 3 een wasbare luier omdoen

Na het wassen vouw ik alvast de wasbare luiers met de boosters erin, zodat ze klaarliggen voor gebruik. De luiers die ik heb gekocht zijn van 0 tot zindelijk. Je kunt ze verstellen met drukknoopjes of klittenband. Op de middelste foto zie je dat ik er een inleggertje in doe. En tot slot op de laatste foto, doe je de luier om. Cute hè is deze.

luiertje3

Onzin dingen; wegwerp washandjes voor baby’s!

Trouwens, nog even tussendoor. Waar ik me echt over verbaas! Ik zie ineens in de schappen van de supermarkt, ook wegwerp baby washandjes liggen. Wat een onzin zeg. En dan vooral de marketing erbij, dat dit écht handig is. Pff.. leuke manier om je geld te verdienen. Wat is er mis met een nat doekje of normaal washandje. Maar dit even terzijde, moest het kwijt 😉

Leuke tip: “een superhandig wasbare luier droogrekje”

Een wasbare luier gebruiken is helemaal niet moeilijk! Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder. Wasbare luiers online kopen is makkelijk. Maar via Marktplaats ook goed tweedehands verkrijgbaar! 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Reacties

  1. mamawatdoejenou.nl Reply

    Ik heb echt bewondering dat je dit doet. Wij proberen ook bewust te leven, maar dit gaat me echt een stapje te ver. Daarom alle lof voor jou dat jij wel die extra moeite doet!
    …mamawatdoejenou.nl schreef als laatst…Mama’s beste vriend: de babyfoonMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge