Snoetenpoetsers, plastic pakken met chemische schoonmaakdoekjes voor het babygezichtje. Lekker met parfum enzo. En het eerste wat ik denk is: “Huhh.. wat is er mis met een simpel nat lapje over die snoet?!” Dus eh, wasbare snoetenpoetsers? Ik raad het aan!

wasbare snoetenpoetsers

Klink leuk hè “wasbare snoetenpoetsers”, maar je kunt ook gewoon “washandje” lezen. Natuurlijk kun je gaan voor dit soort mooie eco-doekjes. Ik kocht zelf in mijn impulsieve bui het Cheeky Wipes systeem toen ik voor het eerst begon met wasbare luiers. Pff, 50 euro. Fancy, dat wel, maar ik wist eigenlijk al direct dat dit ook goedkoper kan.

Maak zelf je wasbare snoetenpoetsers systeem

Goed, de wasbare billendoekjes heb ik al. Maar ik krijg een herkansing voor die snoetenpoetsers! Kijken of het goedkoper kan. Vast wel. Want tja, billendoekjes voor snoetjes, vind ik toch niet zo’n fris idee.

Wat heb je nodig? 

 • een simpel broodtrommeltje (met 1 sluitingsclip)
 • een (prullen)bakje
 • een wasnetje dat in het prullenbakje past
 • een aantal (microvezel) doekjes/ of knip lapjes van een oud laken

En wat heb ik gedaan?

De gezichtsdoekjes was ik een paar keer mee met de was. Dat is namelijk voor het absorptie vermogen (denk aan nieuwe handdoeken, die nemen ook nog niet goed het water op in het begin). Vervolgens leg ik een laagje water in de broodtrommel, met daarin een paar doekjes. De billendoekjes zijn bij mij wit. En voor de wasbare snoetenpoetsers heb ik gekleurde doekjes gekozen.

In het prullenbakje heb ik een klein wasnetje zitten. Dit had ik nog liggen. Zo vieze snoet? Hup, lapje erover, in de prullenbak en hop bij de was. Easy peasy. Tijd voor de was? Dan kiep ik zo het wasnetje mee. Kind kan de was doen 🙂

Ook geinig: “Wat ik NIET handig vind aan wasbare luiers”

Wasbare snoetenpoetsen VS wegwerp doekjes?

Voor mezelf heb ik een paar goede redenen om te gaan voor wasbaar. Ten eerste zijn deze doekjes zonder chemische stoffen en parfum op je kindje. Door het hergebruiken, belast ik het milieu minder. En aan de eindstreep bespaar ik geld in mijn portemonnee.

En werkt het?
Jep.

update 2019: als je geld wilt besparen, kun je prima doekjes knippen van een oud laken. Maar deze doekjes van Cheeky wipes zijn echt nog steeds favoriet bij mij. Ik gebruikte ze ook weer bij babyboy en voor van alles en nog wat. Inmiddels ben ik wel wat makkelijker geworden met doekjes en worden ze voor verschillende functies gebruikt. Ach uiteindelijk gaan ze toch de was in 😉 Kortom, een oprechte aanrader dus.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Reacties

 1. Francesca Vonk Reply

  Hai Lori, ik gebruik inderdaad ook gewone vochtige katoene dowkhes voor de bips en snoet. In de bak met vieze bipsdoekjes heb ik etherische citroen theeboom olie. Het geet vieze luchtjes tegen en heeft van nature een antibacteriele werking. In de bak met schone vochtige billendoekjes druppel ik een paar druppels lavendel-kamille olie ( ook natuurlijke plantenolie). Ruikt heerlijk fris en heeft een antibacteriele en geneeskrachtige werking. Ik heb ze van het merk Cheeky Wipes.

  Het meest irritante voedsel vind ik appelstroop en van de bips, plak/korrelige tandenpoep. Ik begin met een gewoon toiletpapiertje en maak het af met mijn billendoekjes.

  Groetjes,
  Francesca
  …Francesca Vonk schreef als laatst…Werkloos en toch je kind naar de gastouder brengen.My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge