Vorige keer schreef gastblogger Kelly over haar ervaring met period panties. Ze is dolenthousiast en wilde toen al een menstruatie ondergoed badpak proberen. Na haar verhaal ben ik in de materie gedoken en heb alles tot in de puntjes uitgezocht hoe dat precies werkt met menstruatie ondergoed. Inmiddels heeft Kelly dit badpak ook uitgetest en hier haar verhaal!

Lees alles over period panties: “uitgebreide vergelijkingstabel menstruatie ondergoed”

Ongesteld op vakantie; wat zijn de mogelijkheden?

Door: Kelly | Je zal het net zien. Heb je eindelijk eens een vakantie op de planning staan, blijkt dat je nét tijdens die éne strandvakantie in je feestweek zit. Bij wie tampons niet wil, kan of mag gebruiken hoor je dan wellicht een paar woorden door de kamer vliegen die ik hier niet durf te herhalen. Het is me in het verleden als tiener een paar keer overkomen, en dan zit er niks anders op dan in een zo kort mogelijk shortje onder je paraplu te gaan zitten bakken en braden. Want een (uitwasbaar) maandverband in een badpak lukt natuurlijk niet, laat staan dat je er mee zou kunnen gaan zwemmen. Ik herinner me dat een aantal vriendinnen me hadden overtuigd dat je in het water niet menstrueert en ik me dus één keertje als zestienjarig in m’n badpak in de zee heb gewaagd. Ik heb geen haai rond me zien zwemmen, maar echt op m’n gemak voelde ik me niet.

Lees meer: over “menstruatie cups” en “menstruatie sponsjes”

De pil doorslikken is het ook niet altijd

Later, toen ik aan de anticonceptie ging, werd het makkelijker om gewoon een maandje door te slikken en zo mijn menstruatie wat te plannen. Tot je natuurlijk ontdekt dat ook dat niet altijd de ideale oplossing is en je kennis maakt met de moeder van alle menstruatiehorror: de doorbraakbloeding.

Wat is een menstruatie ondergoed badpak?

Als fan van menstruatieondergoed zoals Thinx leek het me een geweldig idee: waarom dezelfde technologie niet gebruiken in beachwear? De fabrikant ModiBodi maakte blijkbaar net dezelfde bedenking. Over hun producten had ik in het verleden al wat geschreven op m’n blog. Ik testte een paar maanden geleden hun Sensual Hi-Waist Bikini. In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden is dat geen bikini om op het strand te dragen, maar gewoon ondergoed. ModiBodi heeft ook swimwear te koop – zowel een bikini als een badpak. Er zijn overigens maar twee firma’s over de hele wereld die period proof swimwear aanbieden (PantyProp is de andere leverancier).

Is een menstruatie ondergoed badpak in je vakantie de oplossing?

Met een vakantie in Egypte op te planning vond ik het een ideaal moment om ModiBodi’s badpak uit te proberen. Ik maakte bewust mijn pilmaand wat korter om de laatste dagen van mijn menstruatie precies in de eerste dagen van m’n vakantie te laten vallen. Alles voor de wetenschap!

Het badpak kost €110 (zo, dat is even slikken!) en is te verkrijgen in alle maten tussen XS tot L. Ze hebben ook een goedkoper bikinibroekje (€34.00), waar ook een XL en een XXL in te krijgen valt. Daar komen nog eens importkosten bij. Met name het badpak is dus een hele investering, maar dat houdt blijkbaar niet erg veel dames tegen. Er is op dit moment zelfs een wachtlijst omwille van de grote belangstelling!

Zowel het badpak als het broekje (er hoort geen topje bij) kunnen 10 ml absorberen, wat overeen komt met 2 lepeltjes of anderhalve tampon. Dat is minder dan het standaard menstruatieondergoed maar genoeg om een paar uurtjes op het strand of aan het zwembad te liggen op de wat lichtere
dagen.

menstruatie ondergoed badpak

Een badpak dat beschermt tegen lekken van menstruatie bloed

Om je te beschermen tegen lekken gebruikt de fabrikant de “Modifier Swim Technology”, wat uit drie lagen bestaat. De buitenste laag wordt gevormd uit waterafstotend materiaal om lekken te stoppen. De middelste laag absorbeert menstruatievocht en de toplaag houdt het vocht weg van je huid, heeft een bacteriënafstotend laagje en zorgt er voor dat er geen geurtjes ontstaan. Hoe het allemaal precies werkt is een bedrijfsgeheim.

Mijn ervaring met het menstruatie ondergoed badpak

Het badpak sluit erg goed aan maar voelt een klein beetje dikker aan rond de schaamstreek. Dat stoort niet echt, ik vond het zelfs fijn omdat je het toch een gevoel van bescherming geeft. Je kunt het dragen op je hevigste dag maar dan kun je maar een uurtje of twee zonnen. Ik deed de
test op dag vier en vijf, en ik heb het rokje dat ik had meegenomen naar het strand om eventuele ongelukjes mee weg te moffelen, niet hoeven te gebruiken.

De onderkant van het badpak voelt heel erg aan als een standaard menstruatieslipje, wat natuurlijk logisch is. Je bloedt gewoon in het kruis maar je voelt of ruikt daar helemaal niets van. Op de vijfde dag ben ik ook even met het badpak in het water gegaan en ook dat lukt prima. Het droogt supersnel weer op eens je uit het water bent en het is niet zo dat je nog een uurtje op een nat middenstuk zit te zompen. Volgens de fabrikant is het badpak bestand tegen zout en chloor (dat mag natuurlijk ook wel) en zit er een UPF bescherming in van 50+, wat op z’n minst toch een beetje de schadelijke UV stralen van de zon kan tegenhouden.

Het wassen van het badpak

Na een strandbezoek moet je het badpak gewoon even spoelen in koud water. Het hoeft niet meteen te worden gewassen (dat zou ook moeilijk zijn op vakantie). Je kunt het gerust een aantal dagen na elkaar dragen. Eens je weer thuis bent moet je er wel op letten het badpak niet in de
droogtrommel te stoppen. Je gebruikt ook best geen wasverzachter.

Conclusie: ik ben positief over het badpak tijdens mijn ongesteldheid

Al bij al vond ik het een geslaagd experiment. Het blijft natuurlijk kut (ahum) om tijdens je vakantie te menstrueren, maar dit is eindelijk een oplossing waar ik me als eco-lady in kan vinden. Een aantal vriendinnen van me trotseren de zon met cups en sponsjes, maar van hen heb ik al verhalen gehoord over allerlei heel onprettige lekkages. Dan voel ik me in mijn badpak dus best nog goed beschermd. Een aanrader!

Thanks Kelly weer voor je ervaringsverhaal. Voor wie meer wilt lezen over menstruatie ondergoed? Check alle info over period panties op een rijtje + de uitgebreide vergelijkingstabel menstruatie ondergoed! Ben jij benieuwd of heb je ook menstruatie broekjes uitgeprobeerd? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Klets mee in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

11 Reacties

 1. Het klinkt echt ideaal, maar ik vraag me toch af; kun je er ook echt veilig mee het water in? Of ontstaat er dan toch een rode waas in het water omdat het uitspoelt? Je moet het badpak/broekje na het dragen tenslotte ook in koud water uitspoelen….

  • Je moet even checken op youtube, er is een video van een dame die het badpak test en met de camera in een zwembad gaat zitten. Ze zegt dat er absoluut geen druppel bloed te zien is.

 2. Ik heb zelf vaginisme en kan dus geen tampons, cups of sponsjes gebruiken en heb hierdoor al wat zwembadplezier gemist. Ik ga dit eens bekijken, bedankt!

 3. @Lori Ga je hier ook zelf nog eens een review van doen? Ben ook benieuwd naar jouw mening.

  • Hi Linne, ja voor de volledigheid zou ik dat graag willen doen. Ik moet alleen eerlijk zeggen, dat ik echt dit badpak gewoon te duur vind. Ik zou het persoonlijk zelf niet kopen/ nodig vinden, omdat ik dan bijvoorbeeld een sponsje zou gebruiken (en/of niet zwemmen). Maar het zou zomaar kunnen dat dit voor andere vrouwen wel DE oplossing is (en dus het geld waard). Maar wie weet kan ik hem ooit testen!

 4. Na het lezen hier ook het badpak aangeschaft! Vorige maand was ik op huwelijksreis naar Boa Vista en al met de pil gestopt omdat we graag een kindje willen. Ik gebruik geen tampons dus dit was de ideale gelegenheid om het badpak te testen. Nou, werkt perfect, ik menstrueer behoorlijk veel maar heb gewoon aan het strand kunnen zitten. Een uitvinding!!

 5. Ik heb exact hetzelfde badpak gekocht en het is een lifesaver! Ik heb zelf vaginisme en ik heb dus nog nooit van mijn leven tampons kunnen gebruiken. Met dit badpak lag ik gewoon vorige week te zonnen op een Italiaans strand, op mijn hevigste dag (ik ga momenteel voor een baby en ik kan dus mijn menstruatie niet echt meer plannen rond een vakantie). Bedankt want dankzij dit artikel heb ik toch nog kunnen genieten van mijn vakantie!

  • Lori Reply

   Wat fijn om te horen zeg! En bedankt voor je compliment, heel erg graag gedaan! 🙂

 6. Leuk artikel, ga ik zeker eens proberen (ik gebruik geen tampons dus dit komt me erg goed van pas) Alleen jammer van de prijs..

  • Lori Reply

   Hi Ilse, als eerst bedankt voor je compliment 🙂 Qua prijs, ik zou ook altijd 1 of 2 broekjes kopen om te proberen, voordat je bijvoorbeeld voor de gehele menstruatie periode iets aanschaft. Toevallig heb ik nu – as we speak – een menstruatie string aan als extra tijdens een lange wandeling vandaag. Dat geeft wel een extra zeker gevoel, hihi. En ik kon gewoon een leuk zomerjurkje aan. Succes met uitproberen en als je het gaat proberen, dan hoor ik natuurlijk ook graag jouw ervaring over een tijdje. Liefs!

 7. Ik heb zelf zo’n badpak gekocht naar aanleiding van een positieve review op YouTube en ik moet zeggen, het is een uitvinding! Eerst voorzichtig uitgetest in ons zwembad, en daarna ook effectief gedragen in Spanje. Tampons zijn echt niks voor mij, maar dankzij het badpak ben ik toch gewoon kunnen gaan zonnen zonder zorgen. Inderdaad een aanrader!! En natuurlijk super ecologisch!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge