De menstruatie cup wilde ik graag proberen omdat ik een duurzaam alternatief zocht voor tampons. Ik ben toch zo benieuwd naar dit dingetje! Is het relaxter dan het eruit ziet.. ūüėČ Hoe breng je zo’n cup in en hoe werkt het verder? Ik zet de voor en nadelen van de menstruatie cup op een rijtje en vertel je over mijn persoonlijke ervaring.

Lees ook: “Natuurlijke anti-conceptie & rotzooi-vrije menstruatie middelen”

De menstruatie cup – whatthecup..

De menstruatie cup is letterlijk een cupje of bekertje, gemaakt van stevig, flexibel siliconen. Ze bestaan in allerlei vormen, kleuren en maten. Net zoals onze lady parts, natuurlijk. Het cupje breng je in je vagina en het vangt vervolgens het menstruatiebloed op. De cup doe je zo nu en dan legen en omspoelen en breng je vervolgens weer in. Hier kun je menstruatie cups kopen of bekijken.

“Doe je dat er helemaal in?!”

En zoals mijn man hardop riep: “Doe je dat er helemaal in?!!” Uh ja, jouwe past er toch ook in.¬† Ik doe hem een klein lesje biologie en laat zien dat je de cup gewoon een beetje in elkaar vouwt. Vervolgens breng je ‘m in en de cup ontvouwt zich. Het bekertje zit als het ware om je baarmoedermond heen, en vangt zo het menstruatie bloed op.

menstruatie cup

Waarom een menstruatie cup & voordelen

 • Herbruikbaar & duurzaam
 • Beter voor milieu – geen extra afval, plastic etc.
 • Eenmalige aanschaf (tussen 20-40 euro), maar op lange termijn¬†voordeliger
 • De cup is niet behandeld met chemische, parfum of schadelijke stoffen
 • Het laat geen deeltjes of stofjes in de vagina achte
 • De cup blijft niet “zuigen” zoals een spons
 • Je voel de cup niet tot nauwelijks¬†zitten
 • De cup kan langer in blijven zitten (het vangt meer op dan een tampon absorbeert, zeg maar)
 • Kans op TSS (toxic shock syndrome) lager
 • Minder snel last van schimmelinfecties
 • Cup is geurloos

Mijn ervaring met de menstruatie cup

Ironisch genoeg kwam ik achter het bestaan van de menstruatie cup doordat een vriendin hiermee een kleinschalig menstruatiebloedbad had gecre√ęerd op d’r werk. Whoops. Tja, het heeft mijn interesse blijkbaar toch gewerkt ūüėČ Anyways, het cupje had ik al een tijdje liggen.

Hier kun je menstruatie cups kopen of bekijken

De cup inbrengen

Ik moest dus nog even wachten tot dat ik ongesteld werd, want we gaan dan wel voor het echte werk en niet droog oefenen, haha. Verdorie, daar zit ik dan met griep en een gaar hoofd op de plee. Hoe moest ik dat ding ook al weer vouwen¬†(a-la origami)? Oja, in een c-tje. Met je mond¬†Ooopen is beneden¬†Ooopen. Ik lach hardop.¬†Dat trucje werkt dus nog echt ook. Plop. Beetje gek idee, maar je voelt ‘m dus totaal niet. Echt niet. +1 voor comfortabel.

Het inbrengen gaat dus als volgt: de cup vouw je in elkaar zodat je het makkelijk in kan brengen. De cup ontvouwt zich in je vagina. De cup trekt een soort vacu√ľm om je baarmoedermond en blijft dankzij je bekkenbodemspieren zitten.

Hoe lang blijft het zitten en hoe leeg je de menstruatie cup?

Het cupje kun je lang in laten zitten (althans, vol is natuurlijk wel vol, de menstruatiedruppel kan uiteindelijk ook de emmer doen¬†overstromen). Zelf deed ik het cupje de eerste dagen van mijn menstruatieweek zo’n 3 keer legen en later in de week 2 keer overdag.

Het legen doe je door met je duim en wijsvinger het cupje samen te drukken (ontbreken van vacu√ľm) en eruit te trekken. Vervolgens kiep je ‘m leeg in het toilet. Je spoelt de cup even om bij het kraantje en je brengt hem opnieuw in. Jazeker, th√°t easy.

Wat vind ik verder van de cup?

Ten opzichte van tampons vind ik de cup prettiger slapen, een stuk minder ruiken en ik heb minder lekkage.

Nadelen zijn er ook. Ik vind het zelf prettiger om in het begin thuis te verschonen. Of dat¬†door onervarenheid komt of aan het¬†vriendinnenverhaaltje¬†ligt weet ik nog niet zo. Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen. Nee, hij kan niet zomaar “verdwijnen”. En ja. Trekken aan een vacu√ľm gezogen iets doet echt wel pijn. Ik kan me voorstellen dat een menstruatie cup bij een postmama-poes beter in te brengen is dan bij¬†een¬†nou ja premama-poes ūüôā

Update 2019: na een paar jaar gebruik, heb ik nog wat aanvullingen. 

Na bevalling nr. 2 zat mijn cup ineens niet meer lekker. Dat kan dus gebeuren en dan kun je het beste een ander model kopen. Verder heb ik gemerkt dat ik menstruatie sponsjes n√≥g fijner vind, in combinatie met menstruatie ondergoed voor de lichte menstruatie dagen. Over het reinigen van de menstruatie cup schreef ik een apart artikel. Want ja, soms heb je geen kraantje bij de hand en dan kun je er ook in plassen ūüėČ

Ps. Dat bloederige tafereel is mij dus √≥√≥k overkomen, haha. Ahumm… mijn column: “Wanneer je tijdens je maandelijkse feestje wordt overspoeld met bloed.. letterlijk!”.

Kennen of gebruiken jullie de menstruatie cup? Of¬†wat helpt jullie het prettigst door de vrouwelijke periode heen? Lijkt zo’n menstruatie cup je wat of vind jij het maar een raar ding?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar ‚Äúhet verhaal achter het verhaal‚ÄĚ. De balans der dingen, haar struggle.

8 Reacties

 1. Lijkt mij eigenlijk wel handig! Als ik niet meer zwanger ben straks, zal ik er eentje bestellen. (Misschien dat het ook handig is voor de latere weken na de bevalling? Ik ben namelijk geen fan van broeiend verband in die zone..)

  • Lori Reply

   Na de bevalling, zit op zich wat in (omg dat maandverband inderdaad) maar aan de andere kant kon ik toen ook echt geen aanraking niks verdragen down under, dus wat dat betreft misschien minder. Let me know ūüôā

   • Ja, is nog maar de vraag hoe ik uit de strijd kom ( duurt nog even hoor, 1 september uitgerekend). Maar ik hou je op de hoogte ūüôā

 2. Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt me op zich wel een handig ding. Ik heb alleen de neiging om nogal uhhh… veel bloed te verliezen dus ik weet niet of ik het aan zou durven. Ben bang dat wanneer ik dat ding probeer te verwisselen het net lijkt alsof in een slachthuis is veranderd. Maar misschien is het een kwestie van oefenen.
  …Jess schreef als laatst…Borstvoeding versus flesvoeding ‚Äď Ask me anythingMy Profile

 3. Na de geboortes van mijn kinderen heb ik de cup jarenlang gebruikt.
  Inmiddels ben ik in de overgangsleeftijd en voldoet de cup niet meer vanwege het enorme bloedverlies. Ik heb nu wasbaar maandverband wat prima gaat.

 4. Hahaha ik moest erg lachen om je “Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen”.
  Ik heb wel van de menstruatie cup gehoord, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Vooral omdat ik mezelf ken en waarschijnlijk overal bloed heb zitten, behalve in het toilet. En ik ben al niet zo’n goede huisvrouw… ūüėČ
  …Joyce schreef als laatst…Eerste verjaardag – ThemafeestMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge