Als ik vroeger ziek was, moest ik van mijn moeder ‘lekker’ uitzieken. Dat lekker bestond uit veel theetjes, veel vertroetelingen, veel knuffels en vele aaien over mijn bolletje. Bij keelpijn knipte mama de lekkerste dropjes in kleine stukjes. Bij koorts sliep ik veel. Maar sowieso was zij de hele dag om mij heen. Dit is mijn herinnering van het ziek zijn. Het was helemaal niet standaard: hup een pilletje erin, want het is zo vervelend om ziek te zijn. 

…En zo kwam een emotionele herinnering samen met een rationele gedachte.

ziek

ziek druifje hier..

Ben je ziek als je koorts hebt of is het een bescherming?

Ben je eigenlijk wel ziek als je koorts hebt, of is het een soort voorstadium? Een bescherming van erger? Onze lichaamscellen leven in harmonie met veel, heel veel bacteriën. En wij zijn dan niet ziek. Maar als die balans verstoord raakt – door te veel bacteriën of een infectie van buitenaf – reageert ons lichaam tijdig en adequaat. Zij stookt de kachel aan en verbrand het teveel aan bacteriën. Zo voorkomt zij een ernstige infectie. Koorts is eigenlijk het ultieme lichaamseigen medicijn en dé reden dat een pilletje niet altijd de goede oplossing is.

Maar ja, wie ben ik?

Vooropgesteld, ik ben geen dokter hè. Misschien heb ik het wel helemaal mis 😉 Maar voor mij voelt het goed om koorts eerst gewoon op zijn beloop te laten. En ja, dat is gevoelsmatig soms toch echt wel kut, als je je kindje zo ziet strijden. Maarrr…. wat een overwinning daarna! Helemaal zelf gedaan. Je geeft daarmee het ultieme vertrouwen in je kindje.

Oja, en stiekem gebruik ik wel één medicijn. Dat is namelijk een hoog gehalte V-KTS; veel knuffels, tiet en lekkere slaapjes 😉 Hoe ga jij om met een ziek kindje?

 

Loesjeisziek

 NB. Lichaamstemperaturen boven de 42 graden kunnen dodelijk zijn. Het is niet even een spel ofzo. Volg altijd je gevoel, instinct en rationele mind. Raadpleeg een dokter bij twijfel of advies. Wij zijn hier geen wondermensen ofzo en gebruiken in hoge uitzondering ook wel eens iets! (regulier en/of homeopathisch)

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Reacties

  1. Helemaal mee eens, gewoon lekker veel slapen wordt je vanzelf weer beter (meestal) al geef ik voor de nacht wel bij koorts een zetpil, wordt ze minder snel wakker en heeft dus een goede nachtrust. En wij ook, want kan best vermoeiend zijn.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge