Niets is zo fijn voor kinderen als lekker hun energie kwijtraken met buitenspelen. Het is natuurlijk heerlijk om ze dit in de eigen achtertuin te laten doen, zonder dat jij je zorgen maakt over de veiligheid van je kinderen. In dit artikel lees je 3 tips die je helpen om van je buitenruimte een kindvriendelijke tuin te maken. (Door gastblogger Sophie van Hal)

Ook leuk: “Pimp je tuin met een klein budget tot waardevermeerdering van je huis”

Hoe zorg je voor een kindvriendelijke tuin?

Tip 1: Kindvriendelijke ondergrond

Kinderen barsten van de energie en in hun enthousiasme vallen ze nog wel eens. Het is een geruststellend gevoel dat áls ze vallen, ze op een zachte ondergrond vallen. Vervang daarom je harde bestrating voor een zachte ondergrond. Naast harde ondergronden is ook een te fijne ondergrond, zoals bijvoorbeeld grind, erg gevaarlijk omdat kinderen ontdekken met hun mond. Je wil natuurlijk niet dat ze grind in hun mond stoppen.

Wil jij een superveilige ondergrond in de tuin? Denk dan aan de volgende ondergronden:

  • Gras;
  • Grofgesneden houtsnippers;
  • Rubberen tegels;
  • Vlonderplanken.

Natuurlijk is naast ruimte voor de kids, een eigen plekje voor papa en mama ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk terras waar je lekker geniet van de avondzon terwijl de kinderen in de tuin aan het spelen zijn. Heb jij geen terras maar wil je een nieuw terras aanleggen? Kies dan niet voor grote terrastegels. Terrastegels zijn erg hard en zorgen voor blauwe plekken en schaafwonden. Ook warmen deze tegels erg op tijdens de zomer. Kies daarom voor terrasplanken met antislip. Dit soort hout is een stuk zachter dan tegels en dus minder pijnlijk om op te vallen. Let er wel op dat je de planken af en toe behandelt met anti-slip, zodat de kids en jij niet uitglijden.

Ook leuk: “Maak van je tuin een kinderparadijs”

Tip 2: Veilig spelen

Een eigen speeltoestel, zandbak of trampoline in de tuin is voor kinderen erg leuk, maar niet altijd even veilig. Let daarom bij speeltoestellen goed op de Europees vastgestelde norm die altijd op de verpakking en het toestel moet staan. Als je een trampoline plaatst, koop er dan een met een stevig veiligheidsnet, zodat de kids er niet zomaar uitvallen. Ook bij een zandbak is het van belang om goed na te denken over de veiligheid. Zorg dat de zandbak afgesloten kan worden als de kinderen er niet in spelen. Zo voorkom je niet alleen dat de hele tuin vol ligt met zand, maar ook dat de katten in de buurt de zandbak gebruiken als kattenbak.

kindvriendelijke tuin

Tip 3: Let op giftige planten en bloemen

Moeders weten dat kinderen veel ontdekken met hun mond. Het is dus erg gevaarlijk als je een plant in de tuin hebt die giftig blijkt te zijn. Denk hier bij de tuinaanleg altijd goed over na. Plant in ieder geval geen Wolfsmelk, Blauweregen, Vingerhoedskruid en Helleborus. Als je nieuwe planten in de tuin wilt, is het verstandig om van te voren research op internet te doen. Of vraag een hovenier of medewerker in een tuincentrum om je te adviseren. Zij weten als geen ander wat voor soort planten veilig zijn voor een kindertuin.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge