Je ligt met je kersverse baby in bed en zodra je gedachten naar je poes gaan denk je: “Aii… Komt dat nog wel goed? Gaat de pijn wel weg? Wordt het nog een beetje mooi?” Ingeknipt bij de bevalling. Dat is nogal een dingetje. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Lees welke tips je kun je toepassen bij een knip als je net bent bevallen én wat je kunt doen als je pijn en last hebt van het litteken. Ook als dit al een tijdje geleden is!

Als ervaringsdeskundige (i know. Auww..) op dit gebied kan ik de volgende tips echt aanbevelen. En ja, het komt goed. Tja, het heeft even tijd nodig. En ja, je moet zéker gaan masseren. Daar zo meer over. Een extra tipje van de huidtherapeut, laten we maar zeggen 🙂

Mijn ervaring met inknippen tijdens de geboorte en inscheuren

Helaas ben ik zelf ervaringsdeskundige. Tijdens mijn eerste bevalling ging alles enorm snel. In de weeënstorm moest onze dochter er NU uit, vandaar de knip. De knip zelf viel me alles mee, maar daarná.. oeff. Ik had zoveel pijn, het litteken voelde hard en stug en ik was erg bang voor seks. Ook was ik echt huiverig voor het aanzien van mijn vagina (slagveld?!).

Een paar jaar later wordt mijn zoon geboren tijdens een mooie badbevalling. De weeën komen dit keer op een normaal tempo en worden op een normale manier steeds krachtiger. Maar hoe “normaal” het ook verliep en hoe ontspannen het warme water ook was, toch was mijn vagina weer kapot. Een stukje gescheurd naar de zijkant, waarbij ik ook een paar hechtingen nodig had.

Verschil inscheuren en inknippen

Wat ik wel opvallend vind, is dat ik bij het inknippen zoveel meer last heb gehad naderhand. Zowel van de wond (pijn, flinke zwelling en gevoelig) als van het litteken (pijn, gevoelig, strak, stug). Ik snap het inknippen ergens wel, met het oog op het voorkomen van een totaal ruptuur. Toch had ik na het inscheuren haast alleen maar last van de hechtingen en verder niets.

Tips als je bent ingeknipt bij de bevalling

De eerste vier tips zijn van mijn verloskundige en zijn vooral bedoeld voor de weken direct na de knip. De vijfde tip geef ik, als huidtherapeut zijnde. Deze tip kun je al toepassen wanneer de wond gesloten is en de hechtingen eruit zijn. Maar ook als je na maanden of zelfs jaren, denkt last te hebben van het knip litteken, is deze tip effectief!

1. Spoelen, spoelen, spoelen

Mijn eerste angst was plassen! Met die gehechte knipwond aan mijn vagina. Een (maat)bekertje met koud water naast je toilet, is dan je grootste vriend. Schenk wat water langzaam over je onderkantje en begin te plassen. Zie je? Dat valt best mee. Je spoelt gelijk ook de wond schoon, wat weer bijdraagt aan de wondgenezing.

2. De gehate harde stoel

Dat onderkantje was op z’n zachtst gezegd nogal gezwollen en blauw. Ik viel daarom ook bijna van mijn bed, toen mijn kraamvrouw adviseerde om een paar keer per dag op een harde stoel te gaan zitten. Uh watte?! Door deze druk help je het wondvocht beter uit de zwelling. Huilen en lachen op die rare, harde klapstoel. Ik weet het nog goed. Maar het werkte wel.

3. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

..hoe is het met de onderkant?! Nou. Na een paar dagen durfde ik het eindelijk aan. Kijken naar de poes. Het viel gelukkig mee. Die oorlogsbeelden en doemscenario’s van je beneden terrein zijn dus niet realistisch. Als je het eenmaal gezien hebt, stelt dat echt gerust. Love you kitty and respect her powerrrr. Laat de liefde voor jezelf weer stromen, dat helpt altijd 🙂

4. Koud washandje of coldpack

De zwelling een paar keer per dag koelen met een natte washand, wasbare billendoekjes of coldpack in een doek is ook heel fijn. Niet te lang en niet direct koud op je vlees. Dan zit je vast, probeer dat maar niet.

5. Littekenmassage om je knip litteken weer te herstellen!

Zodra de zwelling en pijn weg zijn, zal je vagina al een stuk beter voelen. Toch is dit niet altijd zo. In veel gevallen kan dit verse knip litteken aardig vervelend zijn. Je kunt last hebben van klachten zoals jeuk, pijn, of een strak en stug gevoel. Bijvoorbeeld bij bewegen of bij seks. Met littekenmassage kun je deze klachten een groot deel verminderen of zelfs helemaal oplossen. De tip der tips dus! Zodra de wond gesloten is en de hechtingen eruit zijn, kun je rustig aan starten met vaginale littekenmassage.

Wat doet een littekenmassage dan precies? Het is eigenlijk heel simpel. Door zachte aanrakingen en zachte oprekkingen, doorbloed je het gebied rond het litteken extra goed, zodat je huid mooi kan genezen. Je maakt de huid soepeler, zodat je geen last hebt van een pijnlijke, stugge vagina bij bewegingen.

En nope, daar heb je geen dure crèmes voor nodig! Het is de magic van je handen, plus een beetje motivatie door het regelmatig te herhalen.

Welke type massage olie bij vagina massage?

Als je wilt kun je natuurlijk kiezen voor de merken littekencrèmes zoals Biodermal, daar is niks mis mee. Maar het hoeft niet. Sterker nog, veel mensen geloven dat als ze gewoon alleen de crème opsmeren, dat dát dan het wondermiddel is. Fout! Het gaat om de massage, aanraking, zachte oprekking en herhaling.

Masseer je litteken gewoon met biologische kokosolie uit je keukenkastje 😉 Of kies voor (bio) amandelolie of jojoba olie als massage olie bij je vagina. Let op bij seks. Als je kiest voor olie als massage crème annex glijmiddel, dan kan dit de veiligheid van je condoom aantasten!

Lees ook: “Duurzame dildo, veilige vibrator, bio glijmiddel & eco condooms (+ top 10 groene seksspeeltjes)

Hoe voer je een litteken massage uit bij je vagina?

Vanaf het moment dat de wond netjes dicht is, mag je gaan masseren. Allereerst kun je gewoon rustig over je huid wrijven. Dit kan met of zonder olie aan de buitenkant. Doe dit ongeveer 1-3 x per dag. Door de doorbloeding gaat de genezing sneller. En niet geheel onbelangrijk; je raakt weer één met je eigen poes (wat vanaf nu niet meer de baarmachine is, afgesproken?!). Na het wrijven kun je langzaam met het oprekken van de huid rond het litteken beginnen. Zeker als je litteken heel strak en stug is, bouw je het langzaam op. Qua litteken massage mag je NIET over je pijngrens heen gaan. Ga er net tegen aan, zodat je wel de rek en het strakke voelt, maar geen pijn.

Tip: is het gevoelig? Gebruik iets meer olie. Wil je meer werken op het versoepelen van de stugheid en is het niet meer pijnlijk? Neem minder olie of zelfs geen, zodat je goede (maar milde) zachte rek/draaibewegingen maakt over de huid.

Ook de binnenkant mag je gaan masseren. Die harde streng is het littekenweefsel. Dit kun je met masseren versoepelen. Met je wijsvinger aan de binnenkant tegen je duim aan de buitenkant en het litteken ertussen. Maak draaiende en wrijvende bewegingen tegen elkaar. Ook dit 1-3 x per dag. Als je dit echt meerdere keren per dag doet, en trouw elke dag herhaalt zal je echt al heel snel resultaat voelen! (sowieso binnen een paar weken).

Littekenmassage

✔ Start met vaginale littekenmassage als de wond dicht is en de hechtingen eruit zijn (langer hoef je niet te wachten).
✔ Wrijf rustig over de buitenkant van je vagina (met of zonder olie), dit kan omhoog-omlaag of met ronddraaiende bewegingen.
Voel zelf in je vagina waar precies de harde streng of harde stukken zitten. Gewoon een beetje a la vingeren. Dit kan je met of olie doen. Op deze stukken, ligt je focus. Je kunt ook met je vingers aan de binnenkant masseren en met je duim aan de buitenkant. Zodat je de harde streng als het ware “beetpakt”.
✔ Is het nog erg gevoelig, neem gerust wat meer olie.
✔ Gebruik wanneer mogelijk minder olie, zodat je meer kunt werken op het oprekken van de huid, zodat het stugge weer soepeler wordt.
Doe 1-3 x per dag de massage en hou dit eventjes vol. Binnen enkele weken ga je sowieso resultaat voelen.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!

Ik vond het zelf erg fijn om zo op een langzame, prettige manier weer in contact te komen met mijn eigen lichaam. Na 2-3 weken merkte ik al dat het litteken soepeler werd en minder strak aanvoelde. Ook verdween langzaam de pijnlijkheid. Ik vind ook dat de huid erg mooi genezen is. Ik blijf wel van binnen voelen dat de huid iets anders is en als je goed kijkt dan zie je natuurlijk heus wel dat er een litteken zit, maar verder heb ik er totaal geen last meer van!

Ben jij ingeknipt tijdens je bevalling en hoe ging de genezing bij jou? Welke tips heb jij toegepast en geprobeerd? Of heb jij nog effectieve tips om je huid en het litteken beter te laten genezen? Je aanvullingen en reacties zijn van harte welkom in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

11 Reacties

 1. Okee, awkward, maar ik loop er al een tijdje mee rond, dus hier komtie: Mijn knip litteken van 4 jaar geleden jeukt nog steeds als een malle (okee, heel erg dus gewoon) Heb jij tips? Kan ik er iets opsmeren, dan kan ik ook gelijk masseren?

 2. Ik ben twee keer ingescheurd en (de eerste keer) één keer ingeknipt. Dat laatste is echt veel minder fijn. Litteken, ontstoken hechtingen. Het scheuren (En best heftig!) heb ik niet zo heel veel last van gehad. Moet denk ik ook een beetje geluk hebben. Schoonhouden is wel een goede tip natuurlijk, maar verder vraag ik me af of je er veel aan doen kunt, aan het herstel.

 3. binnen gescheurd en buiten geknipt…ik durfde ook bijna niet te kijken…zou dat masseren een jaar later nog steeds nut hebben denk je? Ik heb er nu geen last van, maar echt “lekker” aanvoelen voelt het niet als ik er aan kom…
  …janske schreef als laatst…Voor het eerst met de pot mee etenMy Profile

  • Lori Reply

   Hoi Janske, jazeker. Vooral littekenweefsel dat stug is kun je versneld helpen versoepelen met masseren. Ik zou het zeker doen! Gewoon rustig aan opbouwen (al doe je het 1x per dag). Na 1-2 weken zal je echt al verbetering merken! Ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden.

 4. Eerste bevalling ingeklapt, tweede ingescheurd omdat men dat ‘natuurlijker’ vond
  Wat een hel. Ik had stukken meer last van die scheur en hechtingen dan van mijn knip
  Derde bevalling dan ook gezegd dat ik niet wilde scheuren maar liever preventief een knip kreeg. Gelukkig was het scheurtje dit keer minimaal en hoefde ik geen hechting.
  …Josan schreef als laatst…Het leed dat Freek Vonk dierenplaatjes heetMy Profile

  • Lori Reply

   Pff vreselijk hè. Knippen, scheuren. En inderdaad echt een voordeel, je kunt gerichter knippen zodat je niet de verkeerde kant op scheurt. Toch schijnt het te zijn dan je met scheuren sneller geneest. Maar dit was dus niet bij jou zo.

 5. Oh man.. afschuwelijk was het! Ik durfde ook echt niet te kijken of het aan te raken. Ik heb het gewoon met rust gelaten. Lang last van gehad. Inmiddels is het 6,5 jaar geleden en merk ik er eigenlijk niets meer van. Volgens mij is het ook vrijwel niet meer te zien.
  …Priscilla schreef als laatst…Nieuwe LayoutMy Profile

  • Lori Reply

   Bizar hoe “mooi” het toch geneest hè. Dat verwacht je echt totaal niet – daar ergens net na de bevalling

 6. Ik beviel 24 en 20 jaar geleden. Eerste keer uitgescheurd, 2e keer ingeknipt. Beide babies 9 pond. Gek genoeg werd er beide keren niet over het litteken gesproken behalve dat “je er vooral niet aan moest zitten”…..

  • Lori Reply

   Gelukkig is er nu meer bekend over (nog steeds niet bij iedereen natuurlijk), maar ik vind het zo iets simpels en zinvols 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge