Als je alleen maar wasbare luiers gebruikt, dan heb je waarschijnlijk elke 2-3 dagen een luierwasje te doen. Combineer je ze met wegwerp luiers, dan iets minder. Vandaag vertel ik je over hoe je wasbare luiers moet wassen. Iets waar ik zelf veel mee gestoeid heb, tot ik eindelijk een fijne wasroutine vond. Verder leg ik uit hoe het gaat bij het verschonen als je wasbare luiers gebruikt.

Ook leuk: “Wat is er niet handig aan wasbare luiers + problemen oplossen”

Tips: hoe moet je wasbare luiers wassen?

Wassen met een volle trommel

Is je luieremmer vol, dan is het tijd voor een wasbeurt. Je kunt ook 2 luieremmers gebruiken om in 1x een grote was te draaien. Of natuurlijk een grote luieremmer kopen. Stel dat je je luiers moet wassen, maar je hebt geen volle trommel, dan deed ik het als volgt. De luiers gaan op een kort wasprogramma. Dan zijn ze zeg maar een beetje schoon. Daarna vul ik de wasmachine op met vuile handdoeken of doekjes. En zet ik vervolgens een lang wasprogramma aan. Het voordeel van wassen met een volle trommel is dat de luiers goed schoon worden. Ze wrijven dan goed langs elkaar heen. Niet propvol natuurlijk. Verder is het beter voor het milieu en waterverbruik (en je portemonnee).

Hoe worden de wasbare luiers goed schoon?

Je schud de luieremmer leeg in de wasmachine. Tijdens het wassen glijden de booster (die inleggers van de pocket luier), vrij makkelijk uit de luiers. Je hoeft ze er niet eerst uit te vissen. Het is maar een enkele keer dat er een booster in blijft zitten. Ach ja, volgende keer 😉 Om je luiers goed schoon te krijgen moet je de wasmachine voldoende vullen. Gebruik de normale dosering, zeker niet teveel. En hangt ze uit waar genoeg wind wappert (buiten of bij het raam ofzo).

Welk wasmiddel bij wasbare luiers?

Gebruik een beetje waspoeder. Wij gebruiken van Neutral, maar je kunt ook een speciaal wasmiddel voor wasbare luiers gebruiken. Het maakt niet zo uit, denk ik. Gebruik zeker niet teveel. Dan kan de zeep zich ophopen, en je zou het niet denken, maar dat gaat stinken!

Stinken je luiers naar verrotte vis? Heb ik ook eens gehad: zo krijg je dat goed schoon. En zijn eigen opgehoopte zeepresten. Ielgggg.

Welke wasprogramma voor wasbare luiers?

Oh, ik heb echt alles geprobeerd om te kijken wat het beste is. Maar het verschilt gewoon. Normaal gesproken is bij mij een programma met voorwas, 40-60 graden en extra spoelen, goed. Dan worden ze goed schoon en gaan alle zeepresten er goed uit.

Tip: poepvlekken bleken op een natuurlijke manier

Zitten er nog verkleuringen aan de binnenkant van je luier? Dit is dan wel schoon, maar het komt door poepvlekken. Handige tip die echt werkt: hang ze in de zon! De vlekken willen ook nog wel eens weggaan door een nachtje buiten in de vrieskou. Grappig hè.

Lees ook: “Q&A over luiers wassen & goede baby billencrèmes”

Klaar met wasbare luiers wassen, dan nog drogen

Hang de luiertjes en boosters aan een wasbare luier droogrekje. Zorg voor goede ventilatie als je ze binnen droogt, zodat ze niet stug worden. Na één of anderhalve dag is het boeltje droog. En tijdens een half uurtje gtst of een serietje, stop je de boosters in de luierpockets en vouw je ze op. Klaar voor gebruik!

wasbareluiersBRZ2

Wasbare luiers verschonen bij je kindje, hoe?

Tja, beetje gek natuurlijk. Een wegwerpluier verschonen behoeft geen uitleg. Maar over wasbare luiers verschonen valt daarentegen nog wel wat te vertellen.

Als je een goeie plasluier moet verschonen

Je haalt de luier eraf. Het inlegvelletje zit nog in de luier. Het makkelijkst is om ook gewoon wasbare billendoekjes te gebruiken. Leg er standaard een paar klaar in een bakje met water. Je kunt daarbij een drupje olie toevoegen, voor het zachte. Na een paar dagen ververs je het water. Tot slot gooi je de luier, het inlegvel en het wasbare billendoekje in de (droge) luieremmer.

Tip: het inlegvel, is vaak gemaakt van viscose, en kun je prima meewassen en opnieuw gebruiken. Je doet superlang met een rol. Zelf gebruik ik ze gewoon tot dat het doekje scheurt of als we te maken hebben met een poepluier. Dan gooi ik het ook weg.

wasbareluiersBRZ1

Een lekkere, dunne borstvoedingspoepluier

Dit zijn de leukste verrassingen, bah. Zeker als het alle kanten op is gespoten. Of je nu wasbaar of wegwerp gebruikt, volgens mij kun je die extreme luiers tot op hun rug helaas niet voorkomen. Bij een poepluier gebruik ik het inlegvel om zoveel mogelijk poep weg te vegen. Je kunt daarvoor ook extra toiletpapier gebruiken. Deze doekjes gooi ik weg. Je kunt wc-papier en de inlegvellen beide ook gewoon door het toilet spoelen. Ik ben zelf vrij gemakkelijk en gebruik geen extra plastic zakjes tegen de stank in de prullenbak. Met een paar wasbare billendoekjes maak ik de rest schoon. Deze gaan samen met de wasbare luier in de luieremmer.

Ook leuk: “Kleuterpraatjes over poep en piemels”

Een luier met dikke, stinkende poep(drolletjes)

Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal, als hierboven. Alleen makkelijker 🙂 Je hebt waarschijnlijk wat minder wasbare doekjes nodig. En als je het inlegvel bent vergeten, dan wip je vaak de drolletjes zo uit de luier de pleepot in.

Hopelijk heb je wat aan deze tips voor wasbare luiers wassen en verschonen! Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder in de reacties. Ook toevoegingen of een eigen goede tip is welkom!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Reacties

  1. Het klinkt minder ingewikkeld dan ik dacht dat het gebruik van wasbare luiers zou zijn. Hoelang doe je met een zo’n uhhh… buitenkant? Weet niet precies hoe dat heet. Moet je verschillende maten aanschaffen of draagt je kond vanaf het begin tot einde dezelfde maat?

    • Lori Reply

      Die ‘buitenkant’ is de luier met bijv. zo’n leuk printje erop. Er zitten allemaal drukknopjes op, hij is voor 4-15 kg baby’s. Die was je gewoon na elk gebruik. In die ‘buitenkant’ zit een soort vakje. Daar leg je 1 of meerdere ‘boosters’ in. Die boosters absorberen de plasjes. Tussen de ‘buitenkant’ en de babybillen kun je dus nog een extra inlegger leggen. Deze vangt dus de drolletjes op, en deze kun je door de wc spoelen.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge