Kom op. We halen de herfst in huis. Het welbekende fenomeen, van vele Nederlandse gezinnen rond deze tijd. Letterlijk, met een behaaglijke herfsttafel. Wij natuurlijk ook! Maar achter dit bijna natuurlijke automatische, word ook mijn mind de herfst ingezogen. En dat is in deze steeds donker wordende periode, best verhelderd. Wat gebeurt er tijdens de herfst in mijn – en jouw – mind?

Meer heerlijke herfstartikelen?

Herfst in huis.. en in je mind

We trommelen onze kids op in hun iets te koude zomerjas – of te warme winterjas -, lopen naar buiten en verzamelen in een mooi bos een heerlijke herfst stash. Even lekker bezig met de kids. En een frisse hap lucht voor jezelf. Kastanjes, bladeren, stekeldingen die er leuk uitzien (geen idee hoe ’t heet).. het is zo fijn. Wat gebeurt er allemaal daarbuiten en hierbinnen in m’n koppie?

Een frisse hap lucht

De buitenlucht is als een dokter. Nog steeds gaan mijn dagen soms te snel, en besef ik me naderhand pas dat ik alweer een tijdje niet heb gewandeld in het bos, ofzo. Een half uur in de natuur, doet zoveel met je mind. Mijn redding tijdens mijn burn-out. Echt waar. In de herfst kun je de buitenlucht zelfs volop ruiken. De herfst vertelt: dingen vergaan, het proces is speciaal en de verkleuringen prachtig. Er ja.. er is ook een stukje ik vergaan. En met die frisse hap lucht kan ik denken: “..en dat is óók speciaal. Niet alleen de natuur verandert continu. Ook ik..”

Balans hervinden, tussen licht en donker

Van fladderende zonnestralen, naar kille(re) stilte. Dat is de herfst. Een overgang. Je moet opnieuw de balans zoeken tussen licht en donker. En zo flexibel als de natuur erin mee gaat, zo niet-flexibel is mijn eigenwijze mind. Ik zoek bijna wanhopig naar warmte en licht. Tja, het is dan ook een gemakkelijke garantie voor een fijne vibe. De herfst leert ons echter een natuurlijke vorm van acceptatie. Laat het maar zijn en accepteer: ook het donker is soms goed.

herfst in huis

Loslaten, zoals de bomen het voordoen

Je hoeft alleen maar te kijken en de herfst laat je zien hoe makkelijk het is. De bladeren, eens zo nuttig, hebben de bomen geholpen. Het is nu tijd om ze dankbaar los te laten. Ook situaties of mensen, je gedachtegangen. Eens zo goed, zo nuttig of juist vreselijk. Als je ze de ruimte geeft, en ze mogen er helemaal zijn.. dan komt er ook een moment van loslaten. Maar net zoals de herfst niet te forceren valt, kun je loslaten ook niet forceren. Vertrouw erop dát het gebeurt, is genoeg. Een beetje zwaarmoedig denk ik terug. Loslaten (om los te laten) is totaal niet makkelijk, dat bewijst zo’n burn-out maar. Maar de herfst heeft gelijk. Met alleen dat vertrouwen kom je er ook. Achteraf, bleek los laten vanzelf te gaan. Helemaal geen actief proces.

En onze herfsttafel?

Het bos moment is nog geeneens lang. Het herfstspul lukraak gepakt. Koud ook, hebben we het bij thuiskomst. Zelfs de herfsttafel in elkaar zetten, is geen fenomenale toestand. Nee.. het hoeft allemaal niet groot, uitgebreid, speciaal of duur te zijn. Het is dat simpele, kleine daarachter. Dat is bijzonder. Een kleine schaal kleur midden in de woonkamer. De hint naar balans. Dit nootje gepakt door die, en de kastanjes door die. Het samenzijn. De dode takjes, een griezelige verwijzing naar iets moois. Ik neem een hap lucht en glimlach.. Oh oh herfst.

herfststukje

Doen jullie aan het fenomeen herfsttafel? Hoe gewoon of speciaal is zo’n moment eigenlijk? Of ben je meer van het binnen freubelen met gekke hobby’s zoals herfsthuisjes naaldvilten? Klets gezellig mee in de reacties. Much love!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

8 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge