Aan het begin van dit seizoen ergerde ik me aan mijn gedachten ik weet niet wat ik aan moet doen, ik heb geen kleding, maar eigenlijk heb ik gewoon te veel. Ik besloot de challenge aan te gaan om het een heel seizoen met 33 kleding items te doen. Het principe is een beetje a la capsule wardrobe. Ik begon met het uitmesten van mijn kast om er een duurzame kleding garderobe van te maken. Vervolgens koos ik 33 kleding items en liet jullie mijn outfit inspiratie bij kleding minimaliseren zien. Vandaag bekijk ik met jullie of de challenge is geslaagd!

Is mijn challenge (kleding minimaliseren tot 33 items) a la capsule wardrobe dit seizoen geslaagd?!

Een beetje in het kader van het minimalisme, een beetje als reality check voor mijzelf (ik heb écht, écht geen vijftig tinten Primark shirtjes nodig) en een beetje voor de leuk en uitdaging. Dat was het doel, van mijn project “The best 33”. Wat vond ik moeilijk? Hoe ging het gedurende het seizoen? En ga ik dit opnieuw doen voor het volgende seizoen?

Wat vond ik moeilijk van de capsule wardrobe challenge?

Lastig vond ik het om de juiste kleding te selecteren. Ik bedoel, er zit nogal een verschil in zakelijke kleding, vrijetijdskleding en uitgaanskleding. Je weet dat de winter koud is, maar er zit nog altijd een verschil tussen koud en koud en het binnen zijn of buiten zijn. Achteraf bleek ik inderdaad iets te veel korte mouwen te hebben gekozen. Van de drie rokjes droeg ik er uiteindelijk maar één. De jasjes, broeken en schoenen waren goed gekozen. Het was goed voor mij om eens met zo’n bewuste blik naar mijn kleding te kijken. Echt even nadenken over wat je daadwerkelijk nodig hebt. In de kern gaat het er eigenlijk ook om; waar ben je nu echt tevreden mee?

Heb ik onderweg een beetje vals gespeeld?

Ik heb een (niet meegeteld) joggingpak wat ik toch vaak aan had op mijn vrije mama dagen. Tja, ik nam me nog zo voor mij fatsoenlijk aan te kleden op deze vrije dagen, maar de lekkere luiheid overwon het telkens weer. Ook had ik een deftig dingetje van mijn werk waarvoor ik mijn niet meegerekende rode pumps tevoorschijn had getoverd. Verder nog één keer stiekem een vrolijk jasje gepakt omdat ik echt even behoefte had aan kleur. Verder niks hoor, gewoon die 33 dingen 😉

En dan nu (eindelijk) de lente in!

Dit project was precies goed voor mij, less is more. Meer rust en makkelijker kleding kiezen in de ochtend. Geen tijd kwijt aan online shoppen en dat winkelmandje in, winkelmandje uit. Bovenal heb ik mogen ervaren dat wat ik dacht nodig te hebben, helemaal niet zo nodig is. Op de vraag of ik het weer zou doen zeg ik zeker ja. Voor het komende lenteseizoen heb ik besloten om weer mijn kledingkast uit te zoeken op deze manier, en er dan wellicht een paar passende items bij te kopen.

Update (later); uiteindelijk heb ik niet meer het hele project herhaald.

Ik heb dus uiteindelijk niet meer het hele project herhaald. Maar de capsule wardrobe challenge heeft mij eigenlijk nog iets veel mooiers geleerd. De achterliggende gedachte, dat je gewoon niet veel nodig hebt, heeft zich vastgehaakt. Ik koop weinig nieuwe kleding of schoenen. En als ik iets nieuws koop, kijk ik er veel bewuster tegen aan (lees ook: mode shoppen in het groen). Mooi hè.

Tip: op “capsule wardrobe” op Pinterest vind je ook veel leuke outfit inspiratie met weinig kledingitems!

Heb jij wel eens flink geminimaliseerd in je kledingkast? Hoe is dat gegaan en heb je dit volgehouden? Welke tips heb jij daarbij gebruikt. Ik ben erg benieuwd naar jou verhaal en lees het graag in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Reacties

    • Lori Reply

      Haha nee. Ik had bedacht dat het dan wel errúg karig zou worden in mijn kledingkast plus de hoeveelheid wasjes is ook niet echt duurzaam dan 😉

Schrijf een reactie

CommentLuv badge