“Getver, mam! M’n luier stinkt naar verrotte zee-aquarium vis!” is nou niet de zin uit mijn dochters mond, die ik graag zou willen horen in een drukke winkelstraat. Gelukkig kan mijn dochter nog niet praten. Maar helaas stonk die luier wel een uur in de wind. En niet alleen die, nee bijna mijn hele ensemble rook smerig. Help wat moet je doen als je wasbare luiers stinken?!

Help, mijn wasbare luiers stinken..

What happend?!! Te lang in de luieremmer laten liggen? Heb ik ze te kort gewassen? Of te weinig wasmiddel gebruikt? Of te veel? Moet ik speciaal wasbare luier wasmiddel gebruiken? Heb ik te veel vis gegeven? Haha. Geen idee.. maar ik wil er gewoon vanaf! Ik wil dat mijn snoezige luierprintjes ook weer snoezig ruiken.

Wat is er aan de hand?

Ik schakel hulplijn 1 in. Mijn grote vriend annex allesweter Google. Altijd bereikbaar en weet altijd raad. Ik typ: “Help hoe krijg ik die vislucht………”, Google vult aan: uit mijn huis, uit koelkast, van mijn handen, uit mijn koelkast. Nee, niet twee keer uit mijn koelkast, maar uit een stuk of dertig schattige baby luiertjes.

Tja, die rare zoektermen ook. Ik heb ook de meest vreemde zoektermen op Mama’s Jungle!

Dit moet je doen als je wasbare luiers stinken

Het is een bepaalde wastechniek, dat ook wel stippen wordt genoemd. Zo doe je het:

 1. Je begint met een voorwas + 60° was + extra spoelen + zonder zooi
 2. Daarna een voorwas + 60° was + extra spoelen + vaatwastablet
 3. Vervolgens een voorwas + 60° was + extra spoelen + zonder zooi
 4. Het drogen doe je: één dag, ‘één nacht en nog één dag buiten in de wind hangen
 5. Nog even wat langer binnen uithangen, indien nodig tot ze goed droog zijn

Met mijn tong op de grond en neus in de luiers constateer ik: succes. En succes ruikt goed! Succes ruikt snoezig. Maar man.. je moet wat over hebben voor die wasbare luiers. En dat heb ik hoor. Nu luier ik weer met veel plezier wasbaar 🙂

wasbareluiers

Tip: gebruik een superhandig droogrekje voor je wasbare luiers

Lees meer: Q&A over wasbare luiers of over het uitgebreid stappenplan wasbare luiers wassen en drogen. Heb jij wel eens een stinklucht gehad in je luiers? Hoe heb jij het weg gekregen?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Reacties

 1. Ja, ik herken het verschijnsel, niet lekker ☺ Beetje azijn in laatste spoelwater was voldoende; ook af en toe een kookwas op 95 ° draaien is goed, het zeepbakje wordt namelijk smerig en is alleen schoon te krijgen met heet water of – en dat is lastiger- je moet het eruit halen en schoonmaken.

 2. Francesca Vonk Reply

  Ik doe het het zo:
  1. Spoelprogramma 20 min
  2. Wit/bonte was op 60 graden + 3x naspoelen (+totsbots wasmiddel met purple violet luchtje hmmm)
  3. Tot slot nog 1x spoelprogramma.

  Laat ze nooit langer dan 1 dag in de waszak. Bij uitzondering 2 dagen maar dan heb ik ze met de hand al uitgespoeld. (Probeer ik zsm na een poepluier te doen.)

  Fijn dat het gelukt is!
  Francesca
  …Francesca Vonk schreef als laatst…* Netflix Me-time op Moederdag 🙂My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge