Met het onderwerp gezond eten ben ik nu veel bezig. Onze dochter gaat bijna naar de basisschool. Tijd om me te verdiepen in een gezonde basisschoollunch! En al dat lekkers, moet ook ergens in. Wat zijn leuke, handige én eco lunchboxen en bekers voor kinderen? Dit zijn de toppers! En oja, ook leuk voor ouders 😉

Waar moeten eco lunchboxen en bekers voor je kind aan voldoen?

Wat geschikt is, is heel persoonlijk. Goedkope en lichte plastic trommeltjes of bekers zijn er genoeg. Duurzame varianten zijn vaak zwaarder en tja, duurder. Hoeveel heb je er nodig? En kleine kinderen raken wel eens wat kwijt of er raakt iets beschadigd. Verder kunnen de lunchregels per school verschillen. Bekijk het schoolboekje of vraag naar het lunchbeleid aan de schooldirecteur.

1. Het formaat: niet te groot en niet te klein

De lunchbox en beker moeten natuurlijk samen in het schattige mini rugzakje passen. Er moet nog een 10-uurtje bij en soms komt een brief of knutselstukje mee terug. Zelf heb ik een middelmaat en grote lunchbox. Die grote bentobox, dat past maar net! (17,5 cm x 17,5 cm x 5,6 cm | Gewicht: ca. 365 g)

Maar in de middelmaat, past een normale boterham soort van net niet. Ach het is een beetje passen en meten. De ene keer is de lunch een simpele boterham. Dan volstaat die kleine. De andere keer pak ik uit met verschillende dingetjes en pak ik de “Little Lunchbox” met 5 vakken (die ik dus best groot vind, haha). Een banaan als 10-uurtje gaat los mee. En anders heb ik kleine bakjes om wat in te doen.

Van PetitParty heb je leuke bamboe lunchboxen qua gewicht en middelmaat. Ook handig is het elastiek eromheen en hij kan in de vaatwasser.

2. Lunchbox vakjes, klepjes en bakjes

Als je wilt variëren met kleine hapjes, groenten en fruit is het handig als de lunchbox compartimenten heeft of groot genoeg is dat er bakjes in passen. Er bestaan ook lekvrije bakjes, waar je bijvoorbeeld yoghurt in kan doen. Heel, heel leuk! Maar in de praktijk waarschijnlijk een beste uitdaging 😉

3. Drinkbekers met verschillende dopjes

Een drinkbeker moet niet lekken. Afhankelijk van je kind kun je kiezen voor een draaidop, drinktuit of rietje. Het is handig als het rietje eraan vast zit. Een thermosbeker is fijn voor warme thee. Geef je graag smoothies mee, kies dan voor iets met een dikker rietje, wat je ook goed kunt schoonmaken.

4. Herkenbare lunchboxen en bekers

Agos, ja. De kleinste kleutertjes moeten wel hun trommeltje en bekertje kunnen herkennen. Of de juf moet dit voor hen kunnen vinden in de bak met 20-30 lunchtrommels. Zoek een origineel ontwerp of plak er een naam of sticker op.

5. Stevig, veilig (en ecologisch) materiaal

Het materiaal moet wel tegen een stootje kunnen. Let ook op de afsluiting. Hoe sluit de deksel? Zit er een stevige clip op of elastiek om? Je kind moet de lunchbox natuurlijk wel open kunnen krijgen, maar de lunchbox moet ook kindproof zijn. Dit geldt ook voor de beker.

Qua materiaal kun je erop letten of er geen BPA (hormoonverstorende stof) in zit. Glas is wel veilig, maar wellicht minder geschikt voor kinderen op de basisschool 😉 Kies voor RVS lunchboxen of bekers of veilige plastic soorten zoals HDPE (code 2 plastic) en polypropeen (code 5 plastic). Of kies voor andere gerecyclede, biologische of natuurlijke materialen.

Toffe voorbeelden van eco lunchboxen en bekers

Hieronder heb ik een aantal ecologische lunchboxen en bekers gezocht als voorbeeld die aan zoveel mogelijk van bovenstaande punten voldoen. Er zijn natuurlijk nog zo veel meer leuke en geschikte lunchboxen en bekers voor kinderen. Zo kunnen goedkopere lunchtrommels ook best geschikt zijn, als je maar weet van welk materiaal ze gemaakt zijn. En het liefst dat er ook een duurzaam productieproces achter zit.

Lunchboxen met compartimenten

De groene broodtrommel (Ajaa!) met verschuifbaar scheidingsstukje is gemaakt van natuurlijke, duurzame en biologisch afbreekbare materialen (melasse, mineraal kalk en carnaubawas). Hij mag in de vaatwasser.

ajaa-broodtrommel-open-180x180

De blauwe broodtrommel heeft verwijderbare schotjes (Orange Rebbel). De bovenkant kun je pimpen met foto’s en teksten voor een origineel effect. De trommel is BPA-vrij en gemaakt van ABS plastic en lekt geen schadelijke stoffen.

rebel_broodtrommel_blauw5

De groene Bentgo kids (€ 28,90) broodtrommel heeft lekdichte vakjes en een handige sluitclip. BPA-vrij, PVC-vrij, Lood-vrij en Vinyl-vrij materiaal.

bentgo-kids-4-180x180

De RVS broodtrommel hieronder (Lunchbots duo dots) heeft 2 vakken. Hij is niet lekdicht, mag wel in de vaatwasser. Ik weet niet of de sluiting wel geschikt is voor kinderen, misschien de iets oudere basisschool kinderen?

lunchbots_oranje_rvs_lunchtrommel1

De roze lunchbox (Goodbyn Hero) heeft ook vakjes. Is BPA vrij en gemaakt van polypropeen. Deze plastic soort kan gerecycled worden en eindproduct is veilig. Ik weet niet hoe strak of los de deksel is, er zit geen clip op.

goodbyn_hero_pink_food

De Yumbox is een lekdichte lunchbox met vakken en daarom ook geschikt voor bijvoorbeeld wat nattig fruit. Het materiaal is BPA en ftalaten vrij. Verder gemaakt van kunststof, plastic en siliconen. Een handige clip voor een goede afsluiting.

Tip: Zet de broodtrommeltjes na het wassen open weg! Ik heb helaas een keer schimmel in de rubbers gehad en dat kreeg ik er echt niet uit. Superzonde van je dure eco lunchbox!

Kindvriendelijke eco bekers TIPS

Een blauwe RVS beker (Pura Kiki Straw Bottle) van 325 ml, heeft een rietje. Geschikt voor water, thee, smoothies en sapjes. Klein nadeel: de dop met het rietje is niet helemaal lekvrij. Gelukkig kun je op deze beker verschillende doppen zetten zoals een afsluitdop, sportdop of tuitje.

rvs-rietjesbeker-325-ml-meegroeiend-1

De groene drinkbeker (Sugerbooger flip en sip) heeft 350 ml en een flipdop gemaakt van tritan, polypropyleen en siliconen. Ftalaten en bpa vrij.

 

prodvar_23355_1

 

De roze RVS thermos uitvoering van Klean Kanteen heeft 355 ml en is voor kids met lekdichte draaidop. Drankjes blijven tot 6 uur warm. Ik zou zelf nooit kokende hete thee erin doen, maar dan gewoon warme thee. Zeker voor die hele kleintjes nog. Veiligheid boven alles.

classic-insulated-thermosfles-355-ml-tree-frog

Deze glazen schoolbeker (Lifefactory) heeft 350 ml en is met siliconen omhulsel met rietje. Ook hier zijn andere doppen mogelijk. Glas heeft niet mijn voorkeur voor de nog kleine kleutertjes overigens, maar het is mogelijk.glazen-drinkfles-lekvrij-siliconen-hoes-350-ml-straw-cap-lemon

Waar hebben we zelf voor gekozen?

Het perfecte dingetje is er niet echt qua eco lunchboxen en bekers. Wel ben ik blij dat er veel eco mogelijkheden zijn. De Bentgo hebben we gehad, die was heel fijn! Maar moest ik dus weggooien vanwege die schimmel 🙁 De glazen fles heb ik voor mijzelf. Die vind ik toch wel zwaar voor zo’n kleintje. Misschien moet je dan het kleinste maatje nemen. De RVS Klean Kanteen is ook wel fijn. Alleen de draaidop doet onze girl er soms scheef op. Bahbah, zo’n lekbeker. Gelukkig is het vaak maar water. Verder hebben wij wat kleine plastic trommeltjes. Ooit gekregen met een traktatie. En die volstaan ook. Een goede mix met van alles. Het blijft een beetje zoeken en uitproberen.

Voor wat voor eco lunchboxen en bekers hebben jullie gekozen? Wat is nou echt heel fijn? Let me know! Liefs X

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

8 Reacties

 1. De lunchboxen van ikea zijn van polypropeen, code 5. Naar mijn weten veilig en de prijs is in ieder geval leuk ????

  • Lori Reply

   he Paula, thanks voor het uitzoeken. Bij mijn volgende Ikea bezoek staan de broodtrommels op het bekijk-lijstje, haha

 2. We hebben hier drinkflessen van ecovessel, dit zijn tevens thermosflessen. Voor de lunch de trommels van ikea

  • Lori Reply

   bij die van Ikea kon ik niet vinden welk plasticsoort dat was. Weet jij dat toevallig? Want de prijs was wel mooi 🙂

 3. Onze kleine meid gaat met een lunchbots vol vakjes en een klean kanteen naar de kleuterklas (net als ik trouwens). Op de brooddoos plakte ze wat stickers om het er een beetje leuker te laten uitzien en ik leg steeds een lint onder het deksel zodat ze de doos makkelijk zelf openkrijgt. Er werd al wel eens gemiept dat ze ook een Anna&Elza-brooddoos wil, maar ik probeer plastic echt te vermijden.
  …Resaarcle schreef als laatst…Als de dijken brekenMy Profile

 4. Leuke blog! Wij hebben al jaren de lunchbots! Zowel de 3vaks als de 4vaks (allebei twee x). En ik vind ze super! Mijn middelste van 6 gebruikt ze nu 2,5 jaar. Direct sinds hij op school kwam. Oudste dus langer. Ze waren inderdaad duur, maar het geld zo waard.
  Voor kleine kinderen zijn ze ook geschikt hoor. Wel doe ik er een post elastiek om heen. Gewoon voor de zekerheid dat de trommels niet open gaan in de tas.

  Voor drinkbekers hebben ze er een van tupperware (krijgertje) en de kids klean kanteen met draaidop. De klean kanteen is absoluut lekvrij en daarom wil ik de andere bekers hier ook door gaan vervangen. Toen ze 4 waren gebruikte ik eerst nog de sportdop omdat dit mij handig lekker voor die kleintjes. Deze zijn niet helemaal lekvrij. Maar inmiddels zijn ze groot genoeg voor de gewone dop.

 5. Yumbox!!! Echt ideaal! Wij hebben die met 4 vakken. Hij lijkt wel onverwoestbaar, echt waar. Voor de ochtendsnack gebruik ik gewoon normale snackboxjes van van alles en nog wat (Hema bv.). Als drinkbeker gebruik ik de pakjes van Drink in the Box of van die herbruikbare smoothiezakjes.
  …Iris schreef als laatst…Tradities met Kerst: welke zijn de moeite waard?My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge