“Schrijf gewoon vanuit je hart”, een leuke tip. Maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan. Je zweeft met je vingers boven het toetsenbord en ramt weer op die backspace. Waar moet je beginnen of wat moet je schrijven in je moederdag brief? Misschien helpen deze tips je op weg om een rakende brief voor moederdag te schrijven. Een bijzonder cadeau hoeft namelijk helemaal niet groot of duur te zijn.

Bekijk hier mooie moederdag kaarten ter inspiratie.

Hoe schrijf je een rakende brief voor moederdag?

Als ik trouwens zelf een brief schrijf of een stukje tekst probeer te verzinnen voor in een kaartje, dan zet ik eerst wat basiszinnen neer, die ik het meest belangrijk vind. Dan heb ik de essentie of kern duidelijk. Vervolgens bouw ik daar zinnen omheen of splits ik de zinnen in meerdere regels. Ik zoek leuke synoniemen voor woorden of spiek tussen de rijmwoorden. Soms is mijn inspiratie ver te zoeken, dan leg ik de tekst even weg voor een andere dag. Meestal begin ik 1-2 weken van te voren na te denken over dit soort dingen. Mijn gratis notitie app Evernote is daarom heilig.

En soms staat er gewoon een stukje tekst – inderdaad direct uit het hart – waar ik helemaal niet verder aan hoef te knutselen. Geen bijzondere woorden of verrassende rijm. En ook deze “gewone” woorden kunnen even hard raken.

Hieronder vind je een aantal insteken voor je moederdagbrief om over te schrijven.

brief moederdag

1. Persoonlijke herinneringen

Welke herinneringen komen als eerst in je op als je aan je moeder denkt? Het kunnen momenten zijn van pas geleden, maar ook momenten van vroeger. Wat zou je hierover willen zeggen? Welke gevoelens komen naar boven? Misschien draaien je mondhoeken lieflijk naar boven of pis je weer in je broek van het lachen. Misschien heeft dit moment je iets bijzonders gebracht. Een fijne of handige gedachtegang. Misschien heb je er een leuke actie op ondernomen en kun je dit aan je moeder vertellen. Het is namelijk altijd leuk om te weten hoe de ander, hetzelfde moment heeft ervaren of onthouden.

2. Wat neem je mee van je moeder in je leven?

Ga op zoek naar het stukje van je moeder in jezelf. Welke lessen heb je geleerd van je moeder? Welke raakvlakken zijn er tussen jou en je moeder, hoe jullie in het leven staan? Maar je kunt ook vertellen over de levenslessen die je van je moeder hebt meegekregen, die jij graag wil door geven aan jouw kinderen. Vertel haar in je brief waarom.

3. Waarom ben je haar dankbaar?

Een andere mooie insteek is dankbaarheid. Waarom ben je je moeder dankbaar? Dit kunnen praktische zaken zijn; veiligheid, een dak boven je hoofd, dat ze zo lekker kan koken. Maar het kunnen ook emotionele zaken zijn. Op welke momenten is je moeder er voor jou geweest, waar je haar enorm dankbaar voor bent?

brief moederdag

Moederdag brief tips: knutselen met woorden

Heb je geen zin in hele verhalen of is dit niks voor jou of je moeder? Dan zijn er ook mooie kort, maar krachtige schrijfmanieren voor een tekstuele boodschap.

 • Neem je naam van je moeder als uitgangspunt, of mama of moeder, of de bijnaam van je moeder. Verzin passende woorden of gevoelens bij elke letter (grote lijst van gevoelens en emoties).
 • Maak korte briefjes en stop deze in een mooie pot “mamajar”.
 • Ben jij beter in tekenen en kleuren? Maak zelf een mooie kaart.
 • Knutsel een mooie oorkonde of diploma.

Waar kun je nog meer inspiratie vandaan halen voor het schrijven van een brief moederdag?

Heb je nog wat meer ideetjes nodig voor je moederdagbrief? Zoek dan op Pinterest naar “moederdag teksten” of “moederdag gedichten”.

TIP: Volg het pintestbord “Eco Gifts | Moederdag” voor meer tekst en cadeau inspiratie voor moederdag.

brief moederdag

Brief naar mijn moeder

Ik hoop dat je mooie inspiratie hebt opgedaan. Als jij nog leuke moederdag brief tips hebt, deel ze in de comments hieronder! En dan rest mij nog één ding. De ode aan mijn moeder, omdat geluk een belangrijk onderdeel van gezondheid is.

Ik bewonder je, mama!

“Sinds ik moeder ben, heb ik nog meer bewondering voor je. Ik wist niet dat dat kon. Jij sprak over een gevoel van liefde waarvan je niet wist dat die elke dag nóg meer kon groeien, ik weet nu wat je bedoeld. Jij riep vroeger in moeilijke situaties: “wacht maar tot je straks zelf moeder bent!”. En nu ben ik dat, en kunnen we elkaar in zulke situaties met een lach aankijken. En wat heb ik het je moeilijk gemaakt, maar jij gaf mij nooit op. Onvoorwaardelijke liefde is wat jij mij hebt geleerd. En je leerde me nog meer. Namelijk respect, geduld, jezelf kunnen wegcijferen voor een ander, empathie, behulpzaamheid, en nog zo veel meer. Er gaat geen dag voorbij dat ik even aan je denk “oja, zo deed zij dat ook”. En ik hoop nog lang, heel lang van je te genieten, want ik kan niet zonder je mama. Jij bent nu niet alleen mijn moeder maar ook mijn vriendin. Onvoorwaardelijk. Ik zal er ook altijd voor jou zijn, mama! Liefs je dochter. ps. niet huilen.”

mom

Heb jij wel eens een brief geschreven naar je moeder?

Update 2020 / Afbeeldingen: Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

5 Reacties

 1. Lieve dochter,

  Hoe kan ik nu niet even een traantje wegpinken!
  Wat een lieve woorden en wat ben je uitgegroeid tot een geweldig mens en fantastische moeder!
  Ik ben trots op je en nu je zelf moeder bent weet je ook hoeveel ik van mijn dochter hou . . . .

Schrijf een reactie

CommentLuv badge