Liefkozend noem ik mijn borstkind altijd piranha. Zogenaamd omdat ze zo geinig aanhapt. Maar in deze context is het Niet Leuk! Want een klein bijterig tandje, veroorzaakt een klein hapje. Dat kleine hapje wordt een klein wondje. En dat kleine wondje doet vervolgens godsgruwelijk zeer. Ik moet echt iets hebben voor op m’n tiet. “Maar wat is een goede zalf?” vraagt mijn Huidtherapeutische ziel. Alles over borstvoeding en tepel bijten. En daarnaast nog veel meer interessante achtergrond info, over cosmetische ingrediënten in baby crèmes. ????

Ook leuk: “Lijst van goede ingrediënten in cosmetica, waarop letten + huidtherapeutische adviezen”

De kleine piranha (en de dubbele tepel)

Nee, dit is helaas geen titel van een spannend kinderboek over een hongerige piranha die op zoek ging naar eten. Het is daarentegen de – enigszins gelijksoortige – gruwelijke waarheid van mijn tepel. Ja, helaas, we zitten dus in dié fase.

Tepel bijten voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, they say. Ten eerste kom je met goede borstvoedingstechnieken kom je al een heel eind. Gebeurt het toch? Dan zet ik het vervolgens op een – reflexmatig – hard gillen, zodat de kleine jongedame goed schrikt. En ik haal haar daarnaast direct van de borst. Ik heb zelfs een keer terug gebeten, in het kader van zelf ervaren. Wel een beetje loedermoederachtig, maar sjaa.. het werkt wel!

Helaas vallen vermoeide mama’s wel eens in slaap, rond een vroege ochtendvoeding in bed.. En geloof me! Ik ben wel eens leuker wakker geworden! Aaaauwwwwwwwwwwwwwwwww !!!

Goede producten voor op je zere tepel

Dus, we dealen waar we mee dealen moeten. En voor wat ik al een tijdje wilde doen, is nu een aanleiding. Daarom duiken we vandaag in de ingrediënten van een viertal producten voor mijn zere tepel. Komt die master class Cosmetische Ingrediënten, voor mijn werk als Huidtherapeut, meteen goed van pas!

IK BEN ALTIJD LIEF VOOR JE BABY, BEN JIJ OOK LIEF VOOR MIJ? – je tepel

Het doel van je tepel crème

We beginnen met een simpele vraag. Wat is het doel van de crème dat we op de tepel gaan smeren? Vanuit de wondgenezing wil je de huid een beetje vochtig en vettig houden, zodat het wondje vanuit de bodem kan genezen. Daarnaast wil je dat er ook verzorgende, herstellende en kalmerende eigenschappen in zitten. Dit is om de huid te ondersteunen.

We zoeken daarom naar emollients (huidverzachters) en occlusives/filmvormers in de ingrediëntenlijst. Deze leggen dus een soort laagje (tijdelijk) over de huid en daaronder kan de huid mooi genezen.

Ik test 4 crèmes op basis van hun ingrediënten

Ik test vier tepelcrèmes, die tegelijkertijd ook als babyzalf worden gebruikt. Herken jij ze op hun etiket? 😉 Hier zie je de ingrediëntenlijst* van bekende baby crèmes.

*De ingrediëntenlijst (INCI) is verplicht op het product of op de verpakking. De basisprincipes: Hoe hoger in de lijst, hoe hoger het percentage. Opgeteld zijn de ingrediënten 100%. De (26 verplichte te noemen) parfumingrediënten mogen onderaan door elkaar worden vermeld, maar op de juiste plek qua percentage staat dan ‘parfum’.

Zalfpot, Crème 1

Aqua, Paraffinum liquidum, Zinc oxide, Paraffin, Lanolin, Cera microcristallina, Sorbitan sesquioleate, Benzyl benzoate, Cera alba, Benzyl alcohol, Linalyl acetate, Propylene glycol, Benzyl cinnamate, Lavender oil, citric acid, BHA

Aqua + paraffinum liquidum vormen vaak al 70% van de inhoud. De overige 14 ingrediënten bestaan dus ongeveer gemiddeld uit 2%. Qua huidverzachters en filmvormers komen we de volgende stoffen tegen: paraffinum liquidum, cera microcristallina en paraffin. Dit zijn aardolieproducten, goedkope vulstoffen die de huid af sluiten. Cera alba (bijenwas) en lanolin (wolvet) zijn ook vettig maar weer natuurlijk van oorsprong. Verder zien we zinc oxide als huidbeschermer.

Crème 2, tube

Aqua, caprylic/capric triglyceride, paraffinum liquidum, polyglyceryl-2 dipolyhydroxystearate, dicaprylyl carbonate, dicocoyl pentaerythrityl distearyl citrate, lanolin, sorbitan sesquioleate, glycerin, cera alba, c10-30 cholesterol/lanosterol esters, c18-36 acid triglyceride, cholesterol, squalane, ascorbyl palmitate, tocopherol, lecithin, parfum, zinc sulfate, aluminum tristearate, synthetic beeswax, propylene glycol, hydrogenated palm glycerides citrate, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben

Maar liefst 25 ingrediënten. Het ingrediënt water is vaak al de helft qua inhoud. Dat betekent gemiddeld 2% per ingrediënt. Als filmvormers en huidbeschermers vinden we paraffinum liquidum, lanolin, cera alba, synthetic beeswax. We zien parfum. We zien een hoop huidbeschermers/ verzachters waaronder caprylic/capric triglyceride , polyglyceryl-2 dipolyhydroxystearate, glycerin etc. etc. Verder nog methyl- en ethylparaben. Niet de meest slechte, maar ook niet de meest fijne conserveermiddelen.

Tube, crème 3

Aqua, lanolin, paraffinum liquidum, petrolatum, panthenol (5%), prunus dulcis, cera alba, cetyl- stearyl-alcohol, ozokerite, glyceryl oleate, lanolin alcohol

11 stofjes. Naast aqua dus ongeveer 5% per stofje. Als vettige filmvormers: paraffinum liquidum, petrolatum, ozokerite, (aardolieproducten) en lanolin en cera alba als natuurlijke variant filmvormers. Als huidherstellers/verzorgers zien we panthenol (vitamine B5), prunus dulcis (amandelolie).

Crème 4, ook een tube

[Lanolin]

Dat is een korte, 100% wolvet dus.

Onthulling 😉

De crème linksboven, nummer 1, is Sudocrème. De tweede crème is van Zwitsal. Het derde product, linksonder is van Bepanthen. En tot slot is het Purelan de vierde crème.

Welke crème kies ik op basis van de ingrediënten bij tepel bijten?

Je helpt de huid genezen, doordat je er een (tijdelijk) filmlaagje overheen legt. Daar heb je aardolieproducten (paraffinum liquidum) voor, maar ik kies liever voor de natuurlijk variant. Dat zijn namelijk ‘lanolin’ (wolvet) en ‘cera alba’ (bijenwas). Daarnaast vind ik in dit geval parfumstoffen echt overbodig. Crème 1 en 2 vallen dus als eerste af.

In crème 3 zit een relatief hoog percentage panthenol (vitamine B5), dat is goed. Lanolin als tweede hoogste ingrediënt spreekt mij dus ook aan. Net zoals prunus dulcis (amandelolie) en cera alba. Het is alleen jammer van de drie aardoliestofjes (paraffinum liquidum, petrolatum, ozokerite).

Ook interessant: “een gezonde babybillen crème”

Purelan bij pijnlijke tepels

Concluderend kom ik uit op crème 4. Zeker onder het mom less is more. Er zitten verder geen andere dubieuze stofjes in. Je huid wordt er lekker zacht van. En het doen precies wat ik wil: namelijk een beschermend filmlaagje leggen over de huid. Zelf gebruik ik dus de Purelan. Het is super vettig en stug. Je neemt een klein beetje en wrijft dit warm tussen duim en wijsvinger zodat het smeerbaar wordt. Je kunt er ook even zitten, zodat het makkelijker uit de tube komt. haha.

Aiai tepel bijten, heb jij daar last van (gehad)? Hoort het erbij of kun je het vermijden? Klets gezellig mee over borstvoedingsperikelen in de reacties 😉

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Reacties

 1. Hoppend van blog naar blog kom ik hier even lezen.
  Als kinderloze vrijgezel heb ik van dit onderwerp helemaal geen verstand.

  Bij een sneetje of irritatie gebruik ik altijd Uierzalf. ( In uierzalf zitten de volgende stoffen: petrolatum (soort aardoliedestillaat), paraffinum liquidum(tevens een aardoliedestillaat), lanolin olie(natuurlijke olie uit schapenvacht), triclosan(anti bacteriële chemische stof) en cymbopogon nardus(etherische plantaardige olie).

  En daar heb ik altijd baat bij.

  Al ben ik ook wel weer snel tevreden.

  Onwetende groet,

  • Lori Reply

   Ah, de oude vertrouwde uierzalf. Past overigens wel helemaal binnen de context van dit verhaal. En leuk dat je het potje eens hebt omgedraaid!

   Tja, aardolie ingrediënten zijn niet de meest fijne stofjes maar je ziet ze in allerlei gelijkwaardige producten als uierzalf terug. Wat dan wel weer eerlijk is van Mr. Uierzalf is dat de prijs er wel naar is 🙂

 2. Prachtige nieuwe blog, ik blijf van je (schrijf-) stijltje houden. Ik leer een hoop van je, geweldige mamma <3

Schrijf een reactie

CommentLuv badge