Nog voordat kleutergirl volledig op de basisschool zit, voel ik aan mijn water dat ik zo’n bentoboxmoeder ga worden, haha. Heerlijk! Lekker keutelen met het gezellig en gezond maken van een leuk basisschool lunchtrommeltje voor mijn lieffie. Net zo lang totdat het niet meer cool is. Dan ga ik mijn werk-lunchbox oppimpen 😉 Maar eerst een lesje bentoboxen voor beginners voor basisschoolmoms. Check hier mijn tips, tricks en herfstige voorbeelden 🙂

Lees ook: “De leukste eco lunchboxen en bekers (voor kids én ouders)

Wat is een bento lunch?

Voor mij staat een bento lunch voor een leuk, lekker, gezond en gevarieerd lunchtrommeltje tijdens de middagpauze op de basisschool. Hierin kan mama haar creativiteit kwijt, en door deze lekkere vorm van liefde zal het betreffende kind dagelijks haar gezonde kostje binnen krijgen (ja, hey, moeders mogen hopen hè) 🙂

Bentobox lunch voorbereiding

Bereid jezelf voor door wat inspiratie op te doen. Maak je bentobox vooral ’s avonds, zodat je geen haast en stress hebt. En laat je vooral niet ontmoedigen door de meest exclusieve bento’s op Pinterest. Het gaat om jouw plezier tijdens het maken en om het blij verraste gezichtje van je kiddo (en het voeren van gezond spul). Kijk voor leuke voorbeelden bij Facebook groepen over bento lunchboxen. En begin gewoon met iets makkelijks:

 • restjes avondeten en fruit dat je al hebt liggen;
 • een thema waarvan je kindje gek is, zoals lievelingsdier, lievelingseten of idool;
 • een creatie waar je zelf feeling mee hebt of iets dat jij goed kan maken.

De bentobox benodigdheden

Je kunt al bentoboxen met een toffe broodtrommel met vakjes. Wat versiersels zoals briefjes, prikkers en uitstekers (bijv. dit leuke herfst thema). Een vrije geest en wat online voorbeelden.

bentoboxen voor beginners

Uniek en nieuw in Nederland is het merk “Little Lunchbox“. Te schattige printjes zoals eenhoorn, flamingo en superhero!

Ehh, ik startte weer eens veel te enthousiast!

Ik ga zelf aan de slag als beginner en probeer deze week direct het een en ander uit. Op dinsdag komt mijn bestelling binnen en trots presenteer ik ’s avond mijn eerste, echte allegaartje bento! “Uhm, morgen is het woensdag”, zegt manlief. Oohja, crap! Heb ik weer. “Dan eten jullie het maar thuis.”

Ook leuk: “Een gezonde lunch op de basisschool, is makkelijker dan je denkt”

Wat voor bentobox mom ben ik?

Inmiddels heb ik de smaak te pakken en ik merk dat er verschillende bentobox moms in mij schuilen. Sowieso houd ik van eten uit het seizoen. Daarnaast ben ik ook wel van het gemak; de kliekjes van gister. En soms heb ik haast en dan steek ik een toffe prikker in een gesneden boterham. Voor jullie heb ik uiteraard extra mijn best gedaan voor leuke bentobox voorbeelden en gezonde dingetjes!

 bentoboxen voor beginners

Bentobox lunch herfstvoorbeelden

Wat heb ik er hierboven allemaal ingestopt?

Dubbele rijstewafel in vieren gesneden met witte tahin pasta. Roggebrood met kaasplakjes in vormpje. Gedroogd fruit & notenmix. Nectarine. Groenten noodles van gister. Superzoete, zachte vijg uit onze tuin. Driekleuren rauwe wortels. Olijven en feta mix. Gekookt ei, boontjes en sla. Zelfgebakken perenmoescake met noten. Druiven. Roggebrood met smeerkaas. De opmaak is met: broodtrommelbriefjes, kaasuitstekers, geinige dieren prikkers.

Ook leuk: “Wat kun je allemaal doen met basisingrediënten zoals noten, pitten en zaadjes?”

Wat voor bentobox mom ben jij?

De haastige bentobox mom

Heb je weinig tijd? Kook dan vooral extra en gebruik een portie eten in je bentobox. Je bentobox maken tijdens het avondeten is ook fijn! Dan sta je toch in de keuken. Met uitstekers maak je al gauw van een simpele boterham of plakje kaas iets leuks. Verder kun je kant-en-klare (onbewerkte) nootjes mixen kopen. Leuk en lekker voor in het kleinste vakje.

De fanatieke healthy bentobox mom

Maak extra uitgebreide salades met fruit, groenten en superfood vulling. Varieer dagelijks. Kies eens roggebrood, spelt of bak zelf je broodjes. Maak een goedgevuld groente ei of kleine sushi’s.

De extreem creatieve bentoboxer

Daag jezelf uit en bespeur Pinterest. Of vraag je kiddo wat ‘ie wilt. En dan ga je daarmee aan de slag! The sky is not your limit 😉

Ook leuk: “Het zomerfeest op de basisschool a la groen”

Have Fun! En als je nog leuke inspiratie voor me hebt voor in de bento box? Heel graag! De winactie die aan dit artikel was gekoppeld is gesloten. Much love! Lori

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

31 Reacties

 1. Oh wat een leuke prijs!

  Voor mijn moeilijke eter zou ik wel beginnen met deels brood in de box. Verder wat tomaatjes met leuke prikkers. Misschien een stukje bananenbrood, appel in een leuke vorm of met oogjes, zoiets.

 2. Omdat mijn dochter niet meer zomaar alles kan eten, is ze best beperkt in wat nog mag. Veel zelf maken en uitproberen nu dus (waar ik eigenlijk niet van hou…). En op een beperkte bento manier toch voor zoveel mogelijk afwisseling zorgen in haar trommeltje. Zodat die havermoutmuffin er zo leuk uitziet dat ze hem wellicht ooit nog gaat waarderen……????
  En dat ze er de lol in houd om dingen te proberen en af te wisselen met dingen die ze voorheen nooit at. Daar doe je als ouder nu je best voor, dus een fatsoenlijk start pakket is best welkom ????

 3. Na de herfstvakantie gaan we weer verder griezelen met Halloween lunchtrommels. Een appel kaneel monster muffin met jam in het midden, verschillende kleuren paprika en een pompoen broodje.

 4. Ik zou het graag gaan proberen voor mijn zoontje van 4.Ik heb wel het vermoeden dat ik heel enthousiast begin, maar na een tijdje vooral een haastige bentobox mom zal zijn 😉

 5. Janine tuinstra Reply

  Wat een leuke actie! Ik voel alleen lichtelijk wat stress! Ik ben zo’n Bento moeder die er nog niet tussen staat… Met-liefde-maar-zo-goedkoop-mogelijk…

  ????

  Dus bakjes die nét niet geschikt zijn, “zelf uitsteken” met een mes… ???? wat dan met beetje uitleg gesnapt wordt door zoonlief wat het voorstelt…

  Ik zou dus erg blij worden van een startes pakket!! Dan hopelijk een paar mooie vormpje en oogjes prikkers en ga dan aller eerst een Bento maken met veel leuke poppetjes van tomaatjes, druiven etc. En iets met vulkaben want die vind hij zo leuk!! Denk iets uitsnijden en jam ofzo… Oe ik wordt helemaal enthousiast vh idee!!!

 6. Rachel Groen Reply

  Ook ik wil wel een kansje wagen ik vind het erg leuk de trommels te vullen van mijn 3 kinderen. De oudste lust echt alles maar het mag niet te kinderachtig. De middelste wil alleen functionele prikkers/vorkjes en anders niet en van hem hoeft het niet gezond. En de jongste lust echt bijna niks behalve behalve eierkoek dus ik ben nu heel creatief met eierkoek????. En voor mezelf maak ook graag een goed gevulde trommel.

 7. Ja doe graag mee voor mijn meisje van 4. Superhandig met continuerooster. Met leuk eten eet ze veel beter. Heb paar koekjes uitstekers waar ik het nu soms meedoe
  Ik zou brooduitsteken. Fruit erbij met prikkers stukje ontbijtkoek en grilworst erbij
  Ideaal een bentobox wat o wee als verschillende dingen elkaar raken ????

 8. Miekske Dingens Reply

  Ooooh! Heel graag een kansje, voor ons zoontje die in het eerste kleuterklasje zit. Ook deze mama zou een wat gezonder en leuker ogend lunchpakketje willen meegevn! <3

 9. Mijn kleuter is net gestart op school en krijg t al van alles mee maar bijzonder creatief is t nog niet. Extra inspiratiedingetjes voor in de trommel helpt vast 🙂 dus ik doe graag mee!!

 10. Iris van Son Reply

  Super leuk dat je deze winactie organiseerd! In mijn eerste (echte) bentobox zou ik het volgende meenemen: pruimen, wortels, komkommerschijfjes, havermoutkoekjes, eierkoek en mango.

 11. Mijn dochtertje is net naar de My Little Pony film geweest en is helemaal fan! Dus haar eerste bentobox zal in dat thema moeten. Kleurrijk, cutiemarks, lange manen en grote ogen. Hoe ik dat precies moet maken, daar kan ik zeker nog wel wat hulp bij gebruiken! Dus zo’n starterspakket en wat tips van Facebook kan ik zeker goed gebruiken.

 12. Angelique van der Westen Reply

  De bentobox voor mijn dochter zou moeten bestaan uit paarden en benodigdheden:een boterham in de vorm van een hoefijzer wellicht. Wat rauwe worteltjes. Een gezond bananenpannenkoekje in de vorm van een paardenhoofdje. Wat komkommersprietem als gras. Wat gebakken aardappelminifrietjes als stro. Een stukje paprika in de vorm van een paardrijlaars. En natuurlijk een lief paardenbriefje waarop geschreven staat dat ik haar een leuke en leerzame dag wens.

 13. Ik wil hier heel graag mee starten. Maar heb niet altijd zoveel inspiratie. Dit lijkt me heel fijn om ermee te beginnen en hoop dat mijn dochtertje dan wat beter eet. Ik zou thema halloween werken. Zwanworstjes met een stukje af zodat het een vingertje lijkt en beetje ketchup erbij al dip. Reepjes wortel. Een spook boterhammetje en als koekje dracula tandjes.

 14. Ohhh zou ik graag willen winnen
  Zou er graag mee willen starten

 15. Joyce Hendriks Reply

  Ik ‘bento’ inm8ddels al een tijdje maar ja die mooie, dure trommel mis ik nog. Nu dus veel met bakjes in de trommel. Dus mocht ik winnen zou ik heel graag een mooie yumbox winnen om nog leukere, lekkere, gevarieerde lunches aan te bieden aan mn meiden.

 16. Ik wil heel graag een mooie trommel voor mij. zoontje Jaymz hij start over 2 weken voor het eerst op de peuterspeelzaal. De afgelopen weekjes heb ik al een hoop Bento inspiratie opgedaan. Aangezien hij mega fan is van Nijntje wordt zijn eerste Bento box een Nijntje box met een boterhammetje in Nijntje vorm, een stukje ontbijtkoek en een paar stukjes appel. Ik hoop dat hij het net zo leuk vindt als ik en het lekker op eet. Succes met je Blog!

 17. Binnenkort voor het eerst naar school en al veel zitten kwijlen op mooie bentoboxen, maar uit eigen hand is er nog niks gemaakt. Ik zou het brooddoosje vullen met tomaatjes, leuk uitgesneden komkommerplakjes en paprikareepjes, rozijntjes, druifjes, blokjes kaas en als er nog ergens plaats is een boterham of wrap.
  Zou leuk zijn dit pakketje te winnen als startende mama, nu moet ik het doen met de messen die ik in huis heb en zonder prikkertjes ofzo.

 18. Mijn dochtertje gaat binnen 2 weken voor het eerst naar school. Ze gaf al aan zeker kerstomaatjes bij haar boterhammen te willen. Ik denk dat ik een herfst bentobox voor haar ga maken: boterham in de vorm van een paddestoel, wat gepofte kastanjes er bij, kerstomaatjes en misschien een egel sandwich ofzo? Lijkt me leuk om te proberen, en al helemaal met een starterspakketje want iets speciaals in huis er voor heb ik (nog) niet.

 19. Hier is de eerste bento al gemaakt van de week. Een gewone brooddoos met cupcake vormpjes. Inhoud: boterhammetjes, gedroogd fruit en nootjes in ene cupcakevorm en worstjes in de andere vorm.
  Nog veel te leren dus een startpakket is hier meer dan welkom voor men mannetje! 🙂

 20. Ik zou graag zo’n pakketje winnen. Onze boef gaat wel al een tijdje naar school maar sinds dit jaar hebben ze een continue rooster dus niet meer gezellig thuis bij mama eten maar op school. Misschien dat we op deze manier het leed een beetje kunnen verzachten.
  Ik zou er een wrap met kruidenkaas, sla en kipfilet in doen, fruit en een babybel.

 21. Nou ik had ooit eens een vakjes trommel en dat vond mijn
  zoontje wel leuk, en tegelijk kon mams er eens wat nieuws
  in proberen om te proeven;) maar die box was best zwaar
  en onhandig om schoon te krijgen!

  Maar zo’n little box is supergaaf;) dus ik waag een gokje
  en mss kan ik miin zoontje weer blij maken.

 22. Dit wil ik echt heel graag winnen! Mijn dochter start binnenkort op school en ik ben op Pinterest al ideetjes aan het verzamelen. Nu nog een bentobox! Wij eten zoveel mogelijk plantaardig, dus dit is een extra moeilijkheid. Ik ga voor pasta pesto, pijnboompitten, avocado, en snoepwortels. Lekker gezond en niet moeilijk!
  …Mama Naturelli schreef als laatst…Aangepast vaccinatieschema: uitgesteld vaccinerenMy Profile

 23. Dit lijkt mij leuk voor mijn zoon voor bij de gastouder. Ik zou er verschillende soorten fruit, wat nootjes/rozijntjes/abrikoosjes en stukjes brood met verschillende soorten beleg in doen. Het is een heerlinke eter, maar op deze manier heeft hij er vast nog meer plezier in 🙂

 24. Elke van de put Reply

  Lijkt me leuk om te winnen voor de dochter die eind dit jaar naar school mag. Ik zou havermoutpannenkoeken erin stoppen met worteltjes, handvol noten en een gesneden kiwi

 25. Wat een leuk idee. lijkt me leuk om de 1e keer te werken met boterhammen met kaas in leuke figuurtjes, nootjes is ook een goede. Die briefjes zijn helemaal geweldig daar krijg ik al een lach van.

 26. Bij ons hoefde zenooit over te blijven, een bsolute luxe. Maar nu is mijn kleine meisje stiekem te groot geworden en moet ze dus naar het middelbare onderwijs. En daar hoort lunch op school bij. Ik vind het leuk om de lunch gezelliger te maken dan hij nu soms is want ze houdt enorm van leuk en lekker eten.

 27. Oooooh dit ga ik doen voor ons meisje! Creatief met gezond eten. Voor een eerste keer ga ik voor bananenbrood,fruit van eigen tuin en nootjes. Lief briefje erbij maakt het helemaal af.

 28. Fabiënne van Putten Reply

  Jaaaaa!!!! Dit zou ik heel vraag willen winnen. Smurf zit nu een kleine maand op de basisschool en vanaf de eerste dag zijn we begonnen met fruit in vormpjes maken met de koekjes vormen????. Kleine man vindt het geweldig en ik vind het heerlijk om zo toch eendoosje liefde en speciale lunch te maken voor hem. Ik heb nog heel wat te leren en proberen maar gelukkig heel wat fantasie en ideeën. Heel erg leuk om hier jou voorbeelden te zien en jouw tips te lezen.
  Heel hard duimen dat we dit super toffe pallet mogen winnen! Sowieso al bedankt voor de leuke tb tip, deleukstelunch! ????????????

 29. Roos Korevaar Reply

  Voor de eerste lunch zou ik boterhammen, kaas of worstje leuk uitsteken en oogjes in een truitje of tomaatje doen. Nootjes erbij en tadaaa voor een eerste keer denk ik leuk en niet te ingewikkeld ????

 30. Inger Huth Reply

  Leuk! Zou graag genoeg tijd willen hebben om uitgebreide lunches te maken, in de praktijk door tijdsgebrek toch vaak wat makkelijker… Dus ik denk nootjes, babybel, gesneden fruit. Makkelijk en gezond!

 31. Oh die wil ik wel winnen! Ons meisje gaat na de vakantie wennen op de basisschool en volgende maand is het voortaan echt! Super spannend! En ik heb al wel wat Bento prikkertjes gekocht bij ons Ali, maar zo’n starterspakket zou erg welkom zijn!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge