Rondjes zetten om álles in Het Jaarlijkse Grote Speelgoedboek. Ik weet het nog goed van vroeger, jij? Nu heb ik de taak, als opgeschoven generatie. Krasserige kringetjes omtoveren in levensgrote cadeaus. Superleuk. Maar voor kinderen die alles al hebben en het enorme aanbod speelgoed tegenwoordig, is het een goede uitdaging om tot een leuke, diverse set cadeautjes te komen. Zeker als je wilt dat het ook een beetje bewust en duurzaam gebeurt. De 5 cadeautjes methode helpt je hierbij.

Kinderen die alles al hebben

Jep, ik geef het toe. Ik heb gewoon de verdomde luxe dat mijn kids alles al hebben. Oké, niet letterlijk dan. Maar als ze willen knutselen is er genoeg. Is de klei om te klooien op? Dan haal ik nieuwe. Ze hebben binnenspeelgoed, buitenspeelgoed, badspeelgoed dat niet goor wordt, een kist voor poppetjesspul. Ik wil gewoon minder. Maar ik wil ze ook wel een keertje extra verwennen. Dit jaar ga ik voor 5 cadeautjes, een leuk aantal. En ik ga daarbij de 5 cadeautjes methode eens proberen.

“Nog meer minimaliseren? Ga dan voor de ‘4 cadeautjes regel’ tijdens de feestdagen”

Wat is de 5 cadeautjes methode?

Met deze methode krijgt ieder kind in totaal vijf cadeaus. Deze komen elk uit vijf verschillende speelcategorieën, zoals in de spel schijf van vijf. Het totaalbedrag kun je onderling afstemmen, zodat dit gelijk is. De vijf speelcategorieën zijn: creatieve cadeaus, constructieve cadeaus, cognitieve cadeaus, sociale cadeaus en motorische cadeaus. Sommige cadeaus zullen in meerdere categorieën passen. Zo kun je een beetje schuiven tot je de 5 perfecte hebt gevonden.

Diverse dingen, niet alleen speelgoed!

De 5 cadeautjes methode kun je toepassen op speelgoed. Maar denk ook aan boeken, schoolspullen, kamerinrichting, kleding, surprises, uitstapjes of tweedehands dingen! Het leuke van deze methode is dat je wat bewuster gaat nadenken over het speelgoed. Ook qua variatie en de noodzaak. Je koopt niet zomaar iets. Een welkome bescherming tegen de cheapy winkels, die ons zo gemakkelijk verleiden tot het kopen van nét iets teveel cadeautjes.

5 cadeautjes regel

Creatieve cadeautjes voor “kunstzinnige kids”

Creativiteit is buiten de kaders denken. Iets nieuws ondervinden. Iets creëren! Een manier van waarnemen, denken en doen. Een kleurplaat is passé. Ultieme creativiteit krijg je door een leeg vel papier en wat random materialen. Creatieve cadeautjes hebben dus alles te maken met knutselen, kunst, muzikaliteit en fantasiespel.

Duurzame & creatieve cadeau tips

Houten of duurzame speelfiguren zoals Holztiger of Schleich zijn prachtig. En gaan lang mee. Je kunt ze daarom ook goed tweedehands (ver)kopen. Gifvrij knutselmateriaal is ook steeds meer verkrijgbaar. En wat dacht je van de toffe ergonomische krijtjes van Crayon Rocks? Ook met verkleedspul, een tentje, winkeltje, poppenkast of houten muziekinstrumenten ben je volop creatief bezig. Biologische veilige kindernagellak en make-up voor kleine prinsessen kun je vinden bij Indisha. Verder tip ik je graag het creatieve tekenboek: How to draw animals for the artistically anxious”.

Constructieve cadeautjes om lekker te “bouwen”

Constructief betekent letterlijk: (op)bouwend. Met constructieve cadeautjes kun je dus bouwen, iets maken of vormgeven. Je kind ervaart, hoort en voelt de verschillende materialen. Spelenderwijs train je het “zelf doen”. Maar je kunt natuurlijk ook lekker samen aan de gang gaan.

Ideeën bij constructieve cadeautjes

Er zijn supercoole poppenhuizen en kastelen van hout of (FCS) karton te vinden. Iedereen kent inmiddels de houten grimms regenboog (check leuke variaties). Maar ze hebben nog veel meer tofs. Wel prijzig. Weet je wat je ook kunt doen? Typ eens “houten stapel speelgoed” in op Marktplaats. Of houten treinbaan, houten knikkerbaan. Holladijee vintage! Bezoek eens een bouwspeelplaats in de buurt 🙂

5-cadeautjesregel-constructieve cadeaus

Cognitieve cadeautjes voor de “denkers”

Cognitief staat voor “kennen” of “weten”. Het heeft te maken met leren. Je hersens gebruiken. Cognitieve cadeautjes gaan om nadenken, taal, geheugen, aandacht en concentratie. Top cadeaus voor onze bèta’s, maar zeker ook leuk voor onze puzzelaars en kleine probleemoplossers.

Speel, leer en denk cadeautips

Bij de kringloop scoorde ik eens een houten klok. Superleuk! Met een vormenstoof (vintage via MP) kun je ook alle kanten uit; ordenen, sorteren, snelheid, zwaartekracht. Ook schoolspullen zoals een Bentobox of stoer rugzakje vallen in deze categorie. Speel het dagelijkse leven na met een houten kassa. Of fantaseer erop los, met een toffe set verhalendobbelstenen. Mudpuppy heeft unieke, grote vloerpuzzels.

5-cadeautjesregel-cognitieve cadeaus

“Samen doen” met sociale cadeautjes

Sociaal heeft alles te maken met je omgeving, de maatschappij en hoe mensen met elkaar omgaan. Alles dat je in groepsverband, met familie of vrienden kunt doen, valt onder de sociale cadeautjes. Gezellig samen met elkaar!

Sociale cadeau tips

Mudpuppy en Haba hebben gave spellen voor kinderen. Je kunt kiezen voor verkleedkleding, maskers, een poezenstaart. Hét sociale gezinsmomentje is toch wel het samen eten. Kinderbestek of bamboe servies passen daarom perfect in deze categorie. Zelf ga ik vaak samen met de kinderen in bad. Green Toys heeft gaaf badspeelgoed van gerecycled materiaal. En natuurlijk: voorleesboeken! Tjop tjop tweedehands.

5-cadeautjesregel-sociale cadeaus

Motorische cadeautjes om “lekker te bewegen”

Motorisch = beweging! Motorische cadeautjes laten jouw kind bewegen of spelen met bewegende dingen. De mindset van je kind op actief. Van supersnelle voertuigen, gepassioneerde dansmoves, verfijnd handwerk tot bewegend speelgoed.

Cadeautips om te springen, rennen en ravotten

Wil je een gróót cadeau (duur dan, bedoel ik), kies voor een toffe Wishbone of Creatimber of Wobbel Balanceboard. Of pluk ergens een vintage model loopkar, net zo cool (en minder knaken). Verder zijn vloerstickers, dansmatten en verkeersspeelgoed top om te ravotten. Waar ik zelf helemaal verliefd op ben, zijn de snoezige hand-made babypatta’s. Rennen op leren slofjes voor kids tot 5 jaar. Ken je de houten domino van Hape al? Of een simpel springtouw, van gerecycled materiaal (Green Toys). Leukleuk!

5-cadeautjesregel-motorische cadeaus

Mijn ervaring met de 5 cadeautjes methode 

Ik vond het erg leuk om eens andersom te denken. Dus vanuit die categorieën. Nog leuker vind ik het om cadeautjes te scoren via Marktplaats of iets te vinden met een duurzame touch. Zoals bijvoorbeeld gerecycled speelgoed. Maar wat ik ook uitzoek, uiteindelijk blijven mijn kids toch hun heerlijke zelf. En kiezen ze voor hun favoriete speelgoed. Speelgoed uit een minder favoriete categorie is dan vooral leuk om er eens bij te pakken voor de afwisseling! En soms, is juist dat item, over een half jaar die nieuwe favoriet!

Of je nu kiest voor meer hetzelfde speelgoed of de variatie, ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze leuke, duurzame speelgoedsuggesties! Ik heb in ieder geval volop zin in die verraste smoeltjes! Hoe vier jij sinterklaas? Klets gezellig mee in de reacties hieronder en deel jouw leukste tips. Much love, Lori

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en luistert naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge